Rivin Sanja & Sirpa
18. kesä 2020
Päivitetty: 20. maalis 2021
Vaikka kesä on vasta alullaan, löytyy omasta puutarhasta jo yrttejä ja salaatteja, jotka tuovat lisämakua ja väriä juhannuspöytään. Tässä muutama idea.
Viherseinäkkeessä on jo muutaman viikon kasvanut salaattia. Nyt myös lehtikaali, sekä japanilainen mizunasalaatti ja tatsoikaali ovat kasvaneet jo sen verran, että niitä voi käyttää salaatissa. Yhdistelemällä eri lajikkeita saa hyvän salaattipedin graavilohelle, lisukkeeksi aasialaisvaikutteista salaattikastiketta seesamiöljystä, vaaleasta soijasta, oliiviöljyä ja ripauksesta sokeria.
Omasta penkistä löytyy minttu ja jääkaapista sitruuna ja lime. Surauta kupillinen mintunlehtiä sauvasekoittimella pieneksi silpuksi. Pese sitruuna saippualla ja harjalla ja raasta sen kuori. Purista sitruunan ja limen mehu, lisää joukkoon minttusilppu, sekä sokeria ja kuplavettä maun mukaan. Sekoita hyvin ja tarjoile kylmänä appelsiinin siivujen ja jäiden kera. Sekoita joukkoon punaviiniä ja pirteä juhannusjuoma on valmis.
Raparperista saa helpon janojuoman, joka maistuu lapsille ja aikuisille. Mehumaijaa ei tarvita, kun mehu valmistuu hetkessä kattilassa. Keitä litra raparperinpalasia, 2 litraa vettä ja 5 dl sokeria. Siivilöi palaset pois ja pullota.
Mökille istutetut perunat eivät vielä ole tarpeeksi isoja syötäväksi, mutta kaupan varhaisperunat keitetään ja ne saavat seurakseen mäkimeiramia, kevätsipulia, suolaa, pippuria ja oliiviöljyä, sekä koristeeksi ruohosipulin kukkia.
Mausteiset kanavartaat
Kana marinoituu yön yli liemessä, jossa on hienonnettua timjamia, rakuunaa, valkosipulia, soijaa, seesamin siemeniä ja pähkinävoita.
Viime kesänä pensasmustikat piti käydä poimimassa päivittäin hieman raakoinakin, etteivät linnut olisi syöneet niitä. Vaaleimmat niistä värittyivät lautasella päivän ennen pakastamista. Nyt jälkiruoaksi maistuu oman puutarhan mustikat ja kreikkalainen jogurtti, sekä chian siemenet.
Ja pöytä katetaan pioneilla, jotka juuri sopivasti aloittavat kukinnan.
Hauskaa Juhannusta!
Sanja & Sirpa