top of page

8 vinkkiä esikasvatukseen

Nyt alkukeväästä ehtii vielä hyvin esikasvattaa siemeniä, joten keräsin tähän erilaisia vinkkejä aiheeseen.


Rivin-pihasuunnittelu - tunnelmallinen puutarha

1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Ainakin minulla mopo lähtee käsistä, kun vastaan tulee kivojen ja mielenkiintoisten kasvien siemenpusseja, joten olen alkanut tehdä etukäteissuunnittelua. Listaan ruukut ja piirtelen pihasuunnitelmia miettien, mitä kasveja haluaisin minnekin (ruukut, kasvilaatikot, kasvihuone) ja ostaisinko ne taimina vai kasvattaisin itse. Ennakkosuunnitteluun menee hetki, mutta ajan käyttö kannattaa (time wel spent). Itse tykkään miksata ruukkuihin esikasvatettuja kasveja ja ostettuja taimia, vihanneksia ja kesäkukkia, sipuleita ja siemeniä, vihanneksia ja yrttejä. Kannattaa myös harrastaa vuoroviljelyä ja vaihdella vihannesten paikkaa kasvimaalla kasvitautien torjumiseksi.

2. Roskissa ne ei ainakaan kasva

Vaikka siemenet ovat vanhoja ja viimeinen käyttöpäivä ohi, niille voi antaa vielä tilaisuuden, laittaa siemenet maahan ja voi olla, että osa niistä lähtee kasvamaan. Minulla oli iso pussi vanhoja rucolan siemeniä, joita kylvin vuodesta toiseen, ja lopulta viime vuonna ne eivät enää itäneet.

3. Rennosti kotisohvalla

Ennen kuin ryntää puutarhaliikkeeseen, kannattaa tutustua verkkokauppojen tarjontaan (ei sponsoroitu vinkki 😉). Kotisohvalla tekee vähemmän hätiköityjä päätöksiä, ja samalla kokonaisuus tulee paremmin suunniteltua

4. Jääkaappi apuun

Jotkut kasvit tarvitsevat kylmäkäsittelyn, joka onnistuu parhaiten kylvämällä siemenet syksyllä. Jos asia jäi hoitamatta syksyllä, ei hätää se onnistuu myös jääkaapissa. Kylmäkäsittelyn pituus on 4-8 viikkoa. Minulta syksy hurahti ohi kiireessä ja siemenet jäivät kylvämättä. Ihanan keijunmekon ja köynnöspinaatin siemenet päätyvät kohta jääkaappiin turvekiekoissa, jotka olen pakannut johonkin sopivaan muovilaatikkoon.

5. Täytettä ruukkuihin

Helposti itäviä, kasvavia ja näyttäviä kasveja ovat esimerkiksi

  • värinokkonen eli isokirjopeippi

  • narsissitupakka

  • koristeporkkanaKoristeellisia ja helposti itäviä mausteita ja vihanneksia ovat:

  • punainen basilika

  • kanelibasilika

  • chili

  • lehtikaali

  • mustakaali


6. Kätevät napit

Aiemmin esikasvatus ei ollut millään tavalla minun juttuni, mutta kätevillä turvekiekoilla, se on alkanut pikkuhiljaa sujua Sammalnapit ajavat saman asian, vaikka itse tykkään enemmän turvekiekoista. Ostin viime vuonna molempia ja tein blogiin niistä vertailun.


7. Siemenpussit järjestykseen

En tiedä teetkö sinä näin, mutta minä lajittelen omat siemenpussini aikajärjestykseen. Kirjoitan joka pussiin vielä isolla kylvökuukauden numeron, niin että minun on helppo ensin lajitella ne ja myöhemmin tarkastaa, mikä kuukausi kyseessä.8. Ei niin esteettistä, mutta toimii

Viime vuonna paras sato tuli tomaateista, jotka oli viipaloitu ja viipale laitettu turvebriketin päälle homehtumaan. Näyttää hurjalta, mutta toimii.


Rentouttavaa viikonloppua,


Sirpa
Comments


bottom of page