• Sirpa

Esikasvatus ei vahvuusaluettani

Aloitin viime vuoden hyvistä kokemuksista innostuneena taimien esikasvatuksen jo maaliskuun alussa. Kokemukset ovat olleet vaihtelevia - vielä on paljon opittavaa.Erilaisia siemenpusseja oli runsaasti, järjestelin ne aikajärjestykseen ja innokkaasti istuttelin siemeniä turvekiekkoihin ja istutusrasioihin. Näin jo mielessäni kaikki upeat kukat ja kasvit, jotka kukkisivat ruukuissa, koristaisivat kesäkeittiötä ja, joita oli tulossa runsaasti.

Aluksi kaikki meni hyvin. Turvebriketteihin ripotellut aikaisimmat siemenet chili, paprika ja keijunmekko alkoivat kasvaa hetken mietittyään (pussissa sanottiinkin, että itäminen vie aikansa). Kaikki näytti lupaavalta. Lisäsin muitakin siemeniä kiekkoihin. Ja hei mahtavaa, morsiusharso, amppelitomaatti, keisarinelämänlanka ja värinokkonen innostuivat heti kasvamaan!


Ilmat muuttuivat aurinkoisiksi ja lämpimämmiksi ja ajattelin hieman karaista kasveja ja antaa niille auringon valoa (= ei hyvä idea). Siirsin koko hyvin edistyneen setin terassille... ja unohdin ne sinne. Väri katosi chilistä, paprikasta ja keisarinelämänlangasta. Amppelitomaatin kaikki taimet kuolivat ja monivuotisesta morsiusharsostakin (josta olin ollut erityisen iloinen) on enää jäljellä vain yksi taimi, joka yrittää vielä sinnitellä.No uutta matoa koukkuun, ja nyt on taas ikkunalaudat täynnä esikasvatettavia taimia. Osa niistä on jo koulittu ja muuttanut uuteen ruukkuun, osa on vielä turvekiekoissa. Olen käyttänyt enimmäkseen turveruukkuja, vaikka taimet mielestäni voivatkin paremmin muoviruukuissa. En halua lisätä muovin määrää ja turveruukun voi istuttaa suoraan maahan, jolloin on vähemmän mahdollisuuksia tumpuloida taimi poikki (ainakin teoriassa).


Luulen, että chili, paprika ja keisarinelämänlanka selvisivät harjoituksesta säikähdyksellä. Osa lehdistä on kuihtunut, mutta uusia on tullut tilalle. Basilikaa, palmukaalia, koristeporkkanaa, melonia ja narsissitupakkaa on ainakin vielä tulossa runsaasti (kaikki eivät vielä ole päässeet nauttimaan ulkoilusta auringossa 😁).Vielä on muutamat siemenet kylvämättä kuten upea hopeamaruna, pari kesäkurpitsaa, sekä punertavan kirjava keittopapu. Lisäksi pakastimessa odottaa yllätys, jonka voin kohta ottaa esiin, köynnöspinaatti. Se tarvitsee kylmäkäsittelyn ja saa nähdä, mikä on lopputulos, kuinka onnistuu. Yleensä sen pitäisi olla jääkaapissa, mutta pakastimessa oli paremmin tilaa. Toisaalta, jos se ei nyt lähde alkuun, heitän loput siemenet syksyllä maahan ja toivon parasta.


Mukavaa viikonloppua!


Sirpa

0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki