top of page

Hyötykasveja terassille

Ilmojen lämmetessä on pakko alkaa suunnitella esikasvatettavien yrttien ja vihannesten paikkaa. Osa niistä menee kasvimaalle, mutta istuttaisinko niitä myös terassin ruukkuihin kuten viime vuonna?

Vaihtelunhaluisena ihmisenä täytyy vielä miettiä, löytyykö joitain uusia ideoita😉


Kesäkeittiössä "vihreän seinän" muodostavat monivuotiset köynnökset, jotka on istutettu valtavaan, puiseen istutusaltaaseen. Alun perin haaveena oli ruokailu viiniköynnöksen varjostamalla terassilla. Viiniköynnöksen lisäksi siellä kasvaa kärhö, muratti ja paljon muutakin. Viime kesänä lisäsin köynnösten eteen isoihin betoniruukkuihin spagetti- ja kesäkurpitsan.


Isot betoniruukut ovat näyttäviä ja niihin voi istuttaa esimerkiksi rungollisia pikkupuita. Niin ne olivat palvelleet etupihalla useita vuosia. Viime kesänä päätin, että oli muutoksen aika. Kärräsin kaikki kolme terassin kesäkeittiön viereen ja istuttelin niihin vihanneksia, kukkia ja yrttejä, kuten chiliä, salaattia, koristeporkkanaa, kesäkurpitsaa, basilikaa, koristenokkosta (isokirjopeippi) sekä perunan ja tomaatin risteytystä tomtatoa,Korkeissa ruukuissa oli aiemmin ollut havuja, hortensioita tai kesäkukkasia, mutta mikä estää istuttamasta niihin hyötykasveja? Jos tuntuu, että esimerkiksi amppelitomaatti ei itsessään ole heti aluksi tarpeeksi koristeellinen tai iso, niin joukkoon voi laittaa kesäkukkia tuomaan väriä ja muotoja. Chili ja paprika ovat jo sellaisenaan koristeellisia vihreitä pensaita ja aina voi istuttaa niitä useamman samaan ruukkuun, jos esikasvatetut taimet aluksi tuntuvat liian pieniltä.Yrtit ovat usein koristeellisia ihan sellaisenaan, ei tarvita muuta kuin kivannäköinen ruukku. Voi myös yhdistellä erilaisia yrttejä, ruohosipulia ja salaatteja isoon ruukkuun tai useisiin pieniin kivaksi kokonaisuudeksi. Tai rakentaa seinäkkeen niitä varten, kuten meillä. Jos kiinnostuit yrttiseinäkkeestä, niin löydät postauksen täältä.


Herkän kaunis laventeli tuoksuu ihanasti ja rauhoittaa. Kesän lopuksi sen oksat voi kerätä pieniin pusseihin, jotka voi ripustaa vaatekaappiin tai makuuhuoneeseen.Rentouttavaa viikonloppua,


Sirpabottom of page