top of page

Ideoita Aasian upeista puutarhoista

Kun puutarha on lumen vallassa, voi pallotella uusia ideoita ensi kesäksi. Kaivoimme esiin vanhoja Aasian matkakuvia ja poimimme niistä parhaita ideoita.


Muodot tärkeitä

Muodoilla leikittelyn voi tehdä erilaisista materiaaleista, niitä yhdistelemällä tai toisiaan korostaen, kuten ensimmäisessä kuvassa soikeaksi muotoiltuun pensaaseen on yhdistetty keskelle sijoitettu kivi ja toiseen reunaan muotoon leikattuja liuskekiviä.


Havupuun erikoista muotoa voi korostaa pyöreällä, puun ympärille rakennetulla sammal- tai kivialueella. Homma toimii myös päinvastoin = pyöreitä muotoja voi tuoda esiin ympärille sijoitetuilla nelikulmioilla. Pyöreän ei välttämättä tarvitse olla pyöreä, vaan puun tai pensaan toinen puoli voi olla myös osittain epäsymmetrinen, joka tekee puusta mielenkiintoisen hahmon. Taas täysin erilaisen ratkaisun näimme Japanissa: pensaat oli leikattu niin, että niiden muotoilu näkee vain ylhäältä katsottaessa kuten alimmassa kuvassa.Sirpan puutarhassa teimme viime kesänä kokeilun kiven ja pensaan yhdistämisestä. Japaninhappomarja on aina pidetty leikkaamalla pyöreänä, mutta sen yksi reuna oli hieman ränsistynyt. Reunaan sijoitettiin kivi ja tarkoitus on kasvattaa ja muotoilla pensasta sen ympärille .Elävä rinne

Rinnepihan puutarha voi olla haastava, ja lisää käytettävyyttä sinne saa tasoja rakentamalla, kuten pihassa, jonka esittelimme aiemmassa postauksessamme. Jos rinteellä on enemmän vain koristekäyttöä, siitä saa näyttävän, elävän kokonaisuuden yhdistelemällä erilaisia värejä, kasveja, materiaaleja ja muotoja, joita ei kannata laittaa suoraan riviin vaan luoda mielikuva aaltoilusta tai pilvimäisistä ryppäistä.


Pyöreät muodot

Pehmeät, pyöreät muodot ovat olleet kansainvälinen trendi jo muutaman vuoden ajan syrjäyttäen kovat, graafiset linjat puutarhoissa. Ympyröitä ja pyöreitä muotoja voi rakentaa pihalleen monella tavoin, alla muutama esimerkki Soulista ja Singaporesta.


Kivet

Ja sitten tietenkin kivet... Niitä voi helposti ja edullisesti hyödyntää omalla pihallaan. Isot kivet itsessään voivat olla upeita katseenvangitsijoita kasvien sijaan, niistä voi rakentaa erilaisia ja muotoisia reunuksia tai korostaa pensaan muotoa kuten japanilaisissa puutarhoissa.Toivottavasti sait kuvista inspiraatiota ja ideoita puutarhaasi. Mukavaa viikonloppua!


Sirpa & Sanja

コメント


bottom of page