top of page

20. luukku - joulutähdestä kesäkukka

Pieni, vaaleanpunainen minijoulutähti sai seurakseen Plain-ruukkuun (loppuunmyyty) hopeaikiviuhkon, tuijan ja mahonian oksia. Hopeaikiviuhkoa ja oksia ei tarvitse paljon kastella, kun taas minijoulutähti on hyvä tarkistaa melkein päivittäin, että se on tarpeeksi kostea. Lue lisää hoitovinkkejä täältä.Yleensä joulun jälkeen joulutähti alkaa jossain vaiheessa nopeastikin tiputtaa lehtiään ja ränsistyä, ja se viedään roskiin tai kompostiin. Mutta mitäpä, jos tänä vuonna kasvattaisitkin joulutähdestä kesäkukan?


Talvilepo

Joulutähti tarvitsee talvilepoa, joten kun se on tiputtanut kaikki lehtensä, leikkaa se n. 10 - 15 cm korkeaksi (tai isokokoinen joulutähti suhteessa korkeammaksi n. 30 cm), ja laita kasvi viileään huoneeseen (n. 15 astetta). Kastele vain harvoin.


Joulutähti kesäkukaksi - tarkat ohjeet

Siirrä joulutähti maaliskuussa valoisaan, aurinkoiseen tilaan ja istuta se isompaan ruukkuun hiekkapitoiseen multaan. Kun multa tuntuu kuivalta, kukalle voi antaa n. 2 dl vettä ja kasviravinnetta. Kaada ylimääräinen vesi pois, niin etteivät juuret mätäne.


Nyt joulutähden pitäisi alkaa kasvattaa uusia oksien alkuja, poista niistä osa ja jätä vain neljä jäljelle. Kun ilmat lämpiävät, voi joulutähden siirtää parvekkeelle tai terassille. Siitä saa kivan ruukkukasvin, josta ei heti huomaa, että se on joulutähti.


Ehkä onnistuu tai sitten ei

Jos yllä olevat ohjeet kuulostavat liian monimutkaisesta, voit sen sijaan, että heität joulutähden roskiin, vain siirtää sen toiseen huoneeseen, unohtaa sen ja välillä lirauttaa sille tipan vettä. Kevään tultua, lisää veden ja lannoitteen määrää sekä siirrä kasvi uuteen ruukkuun stressaamatta liikaa; jos epäonnistut, kasvihan olisi joka tapauksessa mennyt roskiin, mutta jos onnistut, niin sinulla on kesällä hieno joulutähti terassille.

Näin Sirpa vahingossa onnistui ensimmäisellä kerralla😊


Joulutähden uudelleen kukittaminen

Kukkiakseen joulutähti vaatii, että 10 viikon ajan päivä on lyhyempi kuin yö (päivä 10h / yö 14 h). Helpoimmin tällaiset olosuhteet luot, kun kesän lopussa siirrät joulutähden sisälle ja laitat mustan ämpärin sen päälle iltaisin ja poistat sen taas seuraavana päivänä puolenpäivän aikoihin (10/14 h).


Sanja & Sirpa

コメント


bottom of page