• Sirpa

Juhannuksen kukkijat - upeat pionit

Ihana viikko takanapäin, mitä nyt viikate putosi mökillä järveen ja sen etsimisessä kului aikaa, onneksi löytyi 😁


Kun on ollut paahtavan kuuma, ja mittarissa 30 astetta, kasvit ovat olleet kovilla läkähtymäisillään ja tarvinneet vettä. Kuumuus on räjäyttänyt kasvun ja kukinnan. Pionit ovat puutarhassa kyllä menneet vanhan kaavan mukaan, joka tarkoittaa, että vuodesta toiseen pionien upein kukinta ajoittuu juhannukseen.


Kuolanpioni aloittaa toukokuun lopulla kevyen hennoilla, silkkimäisillä, yksinkertaisilla kukillaan kukinnan, joka on ohi muutamassa päivässä. Seuraavana on vuorossa etupihan kiinanpioni, lajikkeesta ei tietoa, koska se myytiin vuosia sitten sillä nimellä.

Myöhemmin olen ymmärtänyt, että melkein kaikki pionit ovat joko Kiinasta tai hybridejä vain lajikkeet vaihtelevat 😉. Kiinan pioni kasvaa tuijien varjossa etupihalla, joka on pohjoiseen, mutta urheasti se kukkii vuodesta toiseen, vaikka pionien sanotaan tarvitsevan paljon aurinkoa.Takapihalla kasvaa toistakymmentä pionia. Ne ovat jo kymmeniä vuosia vanhoja, useat jopa metrin korkeita ja rykelmät melkein metrin leveitä. Lajikkeet vaihtelevat, jolloin kukintakin ajoittuu hieman eri aikaan.


Voiko helpompia kasveja olla? En tee niille oikeastaan yhtään mitään, paitsi heitän kourallisen kevät - ja syyslannoitetta, ja vuodesta toiseen pionit kukkivat juhannuksen tienoissa upeasti. Kuvat puhukoon puolestaan.Ihanaa juhannusviikonloppua!


Sirpa