top of page

Juhannuksen kukkijat - upeat pionit

Ihana viikko lomaillessa takanapäin, mitä nyt viikate putosi mökillä järveen ja sen etsimisessä kului aikaa, onneksi löytyi 😁


Kun on ollut paahtavan kuuma, ja mittarissa 30 astetta, kasvit ovat olleet kovilla läkähtymäisillään ja tarvinneet vettä. Kuumuus on kuitenkin räjäyttänyt kasvun ja kukinnan. Pionit puutarhassa ovat kyllä menneet vanhan kaavan mukaan, joka tarkoittaa, että vuodesta toiseen pionien upein kukinta ajoittuu juhannukseen.


Kuolanpioni aloittaa toukokuun lopulla kevyen hennoilla, silkkimäisillä, yksinkertaisilla kukillaan kukinnan, joka on lyhyt ja upea eli ohi muutamassa päivässä. Seuraavana on vuorossa etupihan kiinanpioni, lajikkeesta ei tietoa, koska se myytiin vuosia sitten sillä nimellä.


Melkein kaikki pionit ovat itseasiassa joko Kiinasta tai hybridejä, vain lajikkeet vaihtelevat😉.

Kiinan pioni kasvaa tuijien varjossa etupihalla, joka on pohjoiseen, mutta urheasti se kukkii vuodesta toiseen, vaikka pionien sanotaan tarvitsevan paljon aurinkoa.Takapihalla kasvaa toistakymmentä pionia. Ne ovat jo kymmeniä vuosia vanhoja, useat jopa metrin korkeita ja rykelmät melkein metrin leveitä. Olen tarkoituksella ostanut eri lajikkeita, jolloin kukintakin ajoittuu hieman eri aikaan. Pionit ovat lempikasvejani ja voiko kauniimpia ja helpompia kasveja olla? En tee niille oikeastaan yhtään mitään, paitsi heitän kourallisen kevät - ja ehkä syyslannoitetta.


Jos suunnittelee juhannukseksi puutarhajuhlia, kannattaa piha pukea pioneihin, koska vuodesta toiseen pionit kukkivat juhannuksen tienoissa upeasti. Tosin on hyvä olla liikkeillä ajoissa, koska pionit eivät usein kuki ensimmäisinä vuosina sen jälkeen, kun ne on siirretty.


Kuvat puhukoon puolestaan.Ihanaa juhannusviikonloppua!


Sirpa

Commentaires


bottom of page