top of page

Köynnöshortensia jättää jäljen

Köynnöshortensia on vahva, terve kasvi ja upea kukkiessaan. Pikku vinkkinä: se sopii hyvin erilaisiin kukkakimppuihin tai niiden pohjaksi. Hortensia on happaman maan kasvi, ja sen sanotaan viihtyvän parhaiten varjossa, mutta eipä sen kasvua ole aurinkokaan haitannut meidän pihassamme.

Huvimajan seinustalla kasvavaa hortensiaa on leikattu säännöllisesti muutaman vuoden välein ja nyt näytti taas siltä, että on aika kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Köynnös rehotti joka suuntaan paitsi telineeseen, joka puolestaan repsotti irronneena vinksallaan.

Myös vieressä kasvava ja kukkiva aronia kaipasi karsimista.

Sanja hyökkäsi köynnöshortensian kimppuun puutarhasaksilla ja yritti löytää sille uutta siistimpää muotoa. Köynnös oli levinnyt joka suuntaan, niin että pienemmät kasvit kuten puksipuu kituuttivat sen juurella aneemisen näköisinä.

Välillä tarvittiin runsasta voimankäyttöä, koska köynnös ei luopuisi saavutetuista alueista ihan noin vaan. Köynnöshortensialla on vahvat kiipimäjuuret, joilla se takertuu tiukasti puiseen seinään. Se oli erityisesti tunkeutunut ikkunan ja seinän väliin ja takertunut ikkunankarmeihin Juuret ja oksat täytyi repiä irti seinästä ja jälki oli aika hurjaa: maalit olivat joistain kohdista karisseet, kun köynnös oli tunkeutunut niin syvälle seinään. Huvimajan pesu ja maalaus oli ollut suunnitteilla jo viime kesänä, ja jotenkin siihen ei ollut löytynyt aikaa, nyt se alkoi näyttää pakolliselta kuviolta.

Innokas auttaja James nauttii joka hetkestä ja siitä, että kerrankin tuodaan ihan nenän eteen keppejä, joita saa rauhassa jyrsiä pieneksi silpuksi.

Köynnöksestä leikattiin useita oksia / metrejä, lopputulos kiittää tekijäänsä!


Vaikka me nyt leikkasimmekin köynnöshortensian keskellä kesää, tulisi se leikata vasta syksyllä. Kun kasvin leikkaa näin kesällä, leikkaat samalla myös kukan nuput pois. Yleinen neuvo on, että köynnöshortensiaa ei tulisi leikata kovin usein ja vain vähän kerrallaan. Mutta meillä se kasvaa niin hurjasti, että pakko pitää kurissa.


Aurinkoista viikonloppua,

Sanja ja Sirpa

Comentários


bottom of page