top of page

Kaupunkipuutarha

Syksyn kiireiden keskellä piti päästä hetkeksi vapaalle, joten lähdimme pitkäksi viikonlopuksi Hollantiin. Siellä oli plussakelit ja lehdet vielä puissa - tosin puut eivät siellä taida karistaakaan lehtiään samalla tavalla kuin Suomessa. Hollantilainen sukuni asuu ympäri Hollantia, joten tälläkin reissulla kiersimme muutamassa eri kaupungissa ja sain hyviä vinkkejä kaupunkipuutarhoihin.

Sillan reunaan kiinnitetyt pyörät ovat aika tyypillinen kuva Amsterdamista. Näihin pyöriin oli laitettu koristeeksi kukkasia ja kauniina yksityiskohtana pyörien ja kasvien värit olivat samoista väripaleteista.

Hollannissa näkee paljon viherkattoja sekä yksityisten että julkisten rakennusten katoilla. Viherkatot tuovat luontoa lähemmäksi kaupunkia.

Köynnöksiä oli hyödynnetty paljon rakennusten julkisivuissa, ja jotta ne eivät kasvaisi suoraan rakennuksessa kiinni, oli niille rakennettu erilaisia kehikkoja, joita pitkin kasvit pystyivät kurottamaan. Yllä olevassa kuvassa olevia "viherpylväitä" oli kadulla useita rivissä talon edustalla.


Amsterdamista matkasimme seuraavaksi Larenin pieneen, vanhaan kaupunkiin noin. 20 minuutin ajomatkan päähän Amsterdamista.

Päinvastoin kuin yleensä Hollannissa, Larenissa puutarhat ovat isoja. Arkipäivänä monen talon pihalla seisoo puutarhurin auto hänen leikatessaan pihan puita tai pensasaitaa. Vaikka puutarhan kasveja muotoillaan säännöllisesti, niiden annetaan kuitenkin kasvaa hallitusti luoden näin runsas ja metsämainen vaikutelma.


Seuraavaksi kohteena oli Delft, missä mieheni asui opiskeluaikoinaan. Delft on Amsterdam pienoiskoossa, turisteja vain on huomattavasti vähemmän. Jos on kyllästynyt Amsterdamin vilskeeseen, voin suositella Delftiä, joka sijaitsee noin 45 min junamatkan päässä Schipholin lentoasemalta.

Delftissä on osattu hienosti yhdistää uutta ja vanhaa. Mäki, jossa kasvaa heiniä ja muita kasveja, on pengerretty teräsreunoilla tai padottu pintaruosteisella metallireunuksella. Molempia näkee Hollannissa paljon tällä hetkellä, etenkin istutusalueiden reunuksina.

Ennen lomaa ostimme asunnon, joka piha mukaan lukien on täysin alkuperäiskunnossa, joten talvi menee sisätilojen remontoinnin parissa. Pihaa en taida päästä kunnostamaan enää tämän vuoden puolella, mutta laitan siitäkin kuvia pian.


Ihanaa viikonloppua!


Sanja

Comments


bottom of page