top of page

Kierros puutarhassa - mitä syystöitä nyt?

Pari viikkoa sitten syötiin vielä terassilla. Kun syksy on ollut ihanan lämmin ja kesäinen, ei ole innostanut huhkia syystöiden kanssa. Olen ollut onnellisessa kuvitelmassa, että ne ehtii tehdä vielä moneen kertaan ennen joulua, koska lämpimät ilmat jatkuvat, eikö niin?

Nyt iski pikku paniikki, kun luin lehdestä, että lunta voi tulla ensi viikolla ja kerralla enemmänkin!


Viiniköynnöksissä ei ole näkynyt tänä vuonna marjoja, mutta ne kukoistavat ruskan upeissa sävyissä. Niiden kanssa ei ole kiirettä, koska köynnökset leikataan vasta, kun lehdet ovat karisseet.Verililjapuut muuttavat Sanjan lasitetulle parvekkeelle. Toivotaan, että ne selviävät siellä lämpimän seinän vieressä. Sanjan puutarha on jo vimpan päälle valmis ottamaan talvea vastaan ja sipulit maassa.


Lumikärhö on täydessä kukassa, eikä voisi uskoa, että lokakuu on niin pitkällä. Samoin heinät ja terassihortensiat kukoistavat viihtyen hyvin ulkona. Riski tietysti on, että kylmä tulee yllättäen, enkä ehdi ajoissa hätiin siirtämään niitä pois ruukuista maahan talvehtimaan.Kirsikkapuu ja kanadanhemlokki leikattiin kaksi viikkoa sitten - varmaan liian myöhään. Kirsikkapuuhan pitäisi leikata elokuussa, mutta ei vain aiemmin ollut aikaa. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan, koska olin suunnitellut leikkausta jo pari vuotta. Hemlokkia ei yleensä leikata, mutta meillä leikataan, koska muuten se kasvaa valtavan isoksi. Eipä tuo ole ollut siitä moksiskaan ja voi vuodesta toiseen paksusti ja aina vaan paksummin.Vielä joka vuotinen homma: kaksi marjakuusta, pitää leikata ennen talvea. Toista olen yrittänyt muotoilla vähän erikoisemmaksi (sateenvarjoja ylösalaisin?) ja toista pallomaiseksi.Viime viikonloppu meni mökillä lehtiä haravoidessa. Kotona ei ole edes vielä aloitettu, mutta onneksi suurin osa lehdistä on vielä puissa.Osan syyskukista ehdin jo istuttaa, ja loput on tarkoitus istuttaa viikonloppuna harmaisiin, korkeisiin ruukkuihin jalohortensian ja pallosypressin muuttaessa puutarhaan talvehtimaan.

Käärme- ja pallotuijat talvehtivat styroksilla vuoratuilla istutusaltaissa, joten niille ei tarvitse tehdä mitään.Japaninsypressitt ovat talvehtineet jo kaksi vuotta mustissa, korkeissa ruukuissa, joten niiden kanssa ei ole kiire. Ne kärrätään myöhemmin katoksen alle, mutta nyt ruukkuja vielä koristavat japaninsypressien lisäksi hopeakäpälät.


Jos mietit, mikä tuo viimeisen kuvan valkoinen köynnös marjakuusen ympärillä on, niin se on lumikärhö, joka on kukkinut jo pitkään ja levittäytyy morsiushuntuna marjakuusen harteille.


Syystöiden lista jatkuu. Mukavaa viikonloppua!


Sirpa

bottom of page