• Sirpa & Sanja

Loviisan joulu - wanhan ajan joulukodit

Meillä oli jo kesällä suunnitelmissa mennä käymään Loviisan wanhat talot -tapahtumassa, mutta se peruuntui mökkeilyn vuoksi. Sitten kuulin sisustuskoulun opiskelukavereilta, että joulukuussa järjestetään samankaltainen tapahtuma - suuntasimme siis sinne. Taloja voi käydä tänä vuonna katsomassa kahtena eri viikonloppuna, viime ja tänä viikonloppuna.

Vanha kaupunginosa on hyvin säilynyt eri värisine puutaloineen.

Joulukodeista tuli paljon kivoja ideoita kotiin vietäväksi. Joskus ne voivat olla super simppeleitä: ylhäällä kuvassa on istutettu pieniä kuusia erikoisiiin saviruukkuihin.

Erilaiset joulupussit narulle ripustettuna koristavat ikkunaa; tämä voisi olla vaikka joulukalenteri.

Hyasintti tuoksuineen kuuluu jouluun ja niitä oli pistetty luovalla tavalla asunnoissa esille. Erityisen kivan näköiset olivat siimalla katosta riippuvat hyasintit ruokapöydän päällä.

Joulukuusen voi laitta vaikka makuuhuoneeseen, mihin se tuo ihanaa kuusen tuoksua. Joulukuusen hankinta on lauantain tehtävälistalla. Hollannissa joulukuuset hankitaan paljon ennen joulua, joten kuusen aikainen hankinta juontuu kotoa oppimistani tavoista.

Lampaantaljoja tarttui joulutorilta meidän matkaamme, Sirpalla ne pääsevät ruokapöydän tuolien päälle lämmikkeeksi ja meillä ne löysivät paikan ikkunan edessä olevalta pitkältä penkiltä. Lampaantalja sopii hyvin yhteen edessä olevan sisustuseläimen kanssa...

Kattokruunusta saa herkullisen näköisen ripustamalla siihen pipareita. Ehkä pitäisi itsekin jaksaa leipoa pipareita. Tähän asti olen tyytynyt kaupan versioihin, kun remontti on vienyt kaiken ajan. Olen joskus ripustanut joulukuuseen pipareita koristeiden sekaan huonolla menestyksellä: naapurin bernin paimenkoira tuli vierailulle, kaatoi kuusen ja söi ne. Samalla se opetti myös silloiselle kultaiselle noutajallemme, miten homma toimii.

Joskus ei tarvita kuin muutama heinäseiväs ja valonauhoja.


Jos sinulla viikonloppuna on aikaa, kannattaa piipahtaa Loviisassa!


Sanja