top of page

Mistä väriä syksypuutarhaan?

Kesä on lopullisesti ohi tältä vuodelta - puut ovat alkaneet pudottaa lehtiään osan vaihtaessa väriä. Puutarha loistaa punaisen, oranssin, keltaisen ja ikivihreiden kasvien eri sävyissä.

Mökkipihan värikkäät ruusuangervot ja itsestään kylvääntynyt heinätöpäs

Koiralenkin varrelta löytyi tulipunaisena hehkuva, kalliota vasten kasvava villiviini. Väriero korostui hienosti harmaata kiveä vasten ja aloin miettiä, miten kauniisti se tuo väriä harmaaseen syksyyn. Keräsin tähän postaukseen eri kasveja, jotka loistavat upeina syksypuutarhassa.

Upean punainen villiviini

Marjapensaat - esimerkiksi aroniat, pensasmustikat ja viinirypäleet valmistuvat vasta kesän lopussa ja pensaista tulee kauniin puna-oransseja tummine marjoineen. Linnut ja ainakin oma koirani nauttivat syksyn kattauksesta syöden marjoja suoraan pensaista.

Pihaa suunniteltaessa on hyvä huomioida kasvien kukinta ja värien ympärivuotisuus. Koristekirsikka ja -omenapuut koristavat pihaa värikkäine lehtineen vielä syksylläkin.

Rautatieomenapuun taimi, taustalla pihlaja

Kävimme muutama vuosi sitten sadunomaisessa Luxemburgissa, missä maisemat olivat kuin taideteoksia metsän puiden loistaessa keltaisen ja oranssin eri sävyissä.

Jos pihallasi on paljon havupuita, voit niiden joukkoon istuttaa japaninverivaahteran, joka tyyliltään sopii havujen kanssa ja tuo samalla vihreän rinnalle vähän väriä. Japaninverivaahtera on arka kasvi, jonka talvehtimisesta ei ole varmuutta ainakaan muualla kuin eteläisimmässä Suomessa. Talveksi se kannattaa suojata pakkaspeitteellä tai siirtää viileisiin sisätiloihin. Jos olet valmis ottamaan riskin ja näkemään vähän vaivaa, saat herkän kauniin väripilkun puutarhaasi. Japaninverivaahteroista on eri värimuunnoksia, jotka ovat toinen toistaan sirolehtisempiä ja kauniimpia.

Japaninverivaahteroita on eri lajikkeita, joiden värit vaihtelevat

Toinen upea puutarhan koriste on puupioni, jonka silkkimäiset, isot kukkaset kukkivat alkukesästä ja lehdet värittyvät tumman violetin punaisiksi syksyllä.

Usein perennaostokset keskittyvät kevääseen ja alkukesään. Silloin helposti koriin lipsahtaa juuri sen hetken kukkivia perennoja ajattelematta, että syksyisessä puutarhassa ei enää ole kukkivia kasveja. Näyttäviä syksyn kukkijoita ovat muun muassa syyshortensia, konnanyritti ja isomaksaruoho.

Kukat kuihtuvat aikanaan, erilaisten heinien ja sarojen tuodessa iloa ja väriä koko kesäksi. Eri kokoisia, värikylläisiä, uusia lajikkeita tulee vuosi vuodelta lisää kauppoihin. Ne sopivat sekä parvekkeelle, että puutarhoihin, ruukkuihin ja kukkapenkkeihin. Jos et ole vielä ole kokeillut, laita listalle ensi keväänä!


Upeaa viikonloppua!


Sanja


Comments


bottom of page