top of page

Mitä tehdä puupölleistä?


Kun naapuritontilta kaadettiin läheiset puut, emme uskaltaneet jättää mökin vieressa kasvavaa kahta isoa kuusta pystyyn, koska meitä varoiteltiin myrskyn helposti kaatavan yksikseen seisovat, isot puut. Ne olisivat kaatuessaan osuneet joko mökkiin, paljuun, kaivoon, naapurin saunaan tai varastoon. Olisimme mieluummin säilyttäneet kuuset, mutta riski myrskyvahingoista oli liian suuri.


Paikka, jossa kuuset kasvoivat oli todella kapea, niin ettei puita ollut mahdollista kaataa mihinkään suntaan. Metsurin taytyi ensin kiivetä oravana puuhun, karsia oksat, sahata rungon palat kerrallaan ja tiputella tukit maahan. Ei voi kuin ihailla ammattimaisen metsurin millintarkkaa työtä.


Useampi viikonloppu on nyt vierähtänyt mökillä siivoillessa kaadettuja kuusien pöllejä ja havuja. Vaikka kuusia oli vain kaksi, on työtä jälkeenpäin riittänyt runsaasti urakan ollessa nyt viimein valmis. Lopputuloksena saimme kasan pöllejä, joista suurin osa menee klapikoneen kautta polttopuiksi, mutta joitain pölkyistä on tarkoitus jatkojalostaa pöydiksi tai pölkkyjakkaroiksi.



Olemme jo aiemmin hyödyntäneet kantoja ja pöllejä sekä kotona, että mökillä.

Niinpä säästimme parhaimman näköiset pöllit, ja nyt osa on kuivumassa talven yli katoksessa. Kaadetuista kuusista lähtee aika paljon pihkaa, joten niitä ei kannata tuoda heti sisälle. Jos niiden kuivattaminen ei auta, täytyy varmaan sijoittaa kaikki pölkyt ullkotiloihin.



Isoja ja pieni pöllejä on näkynyt messuilla ja lehdissä jo useita vuosia, ja ne tuovatkin palan luontoa sisä- ja ulkotiloihin. Pölkkyjä voi käyttää erilaisina pöytinä, koristeina tai tilanjakajina. Jos aikoo sijoittaa pölkyt ulos, niin ne täytyy ensin kuoria vesurilla lahoamisen estämiseksi. Sen jälkeen ne voi halutessaan käsitellä sopivalla viimeistelyaineella. Saa nähdä, mikä on lopulta toteutus. Haaveissa on tietysti joitain tällaisia pöytiä kuin alla olevissa kuvissa messuilta.



Kasasimme kuusenokset mökillä kahteen valtavaan kasaan, jotka kuljetetaan pois talven aikana. No, joitain oksia otimme tietenkin myös mukaan ja niiden hyödyntämisestä kerrotaan ensi postauksessa.



Sanja ja Sirpa


bottom of page