• Sirpa

Puutarhan kevättyöt

Auringon valo ja lämpö herättelee kasvien lisäksi innostuksen puuhastella puutarhassa.

Ensimmäinen työ, mitä tänä vuonna tein, oli mullan lisäys terassin istutusaltaaseen. Se tarkoitti käytännössä, että ensin noukin kaikki valkoiset kivet säkkeihin, mies kärräsi uutta multaa ja kompostia vanhan päälle, sekä korotti pallo- ja käärmetuijat lapiolla ylemmäksi. Jättilaukkoihin en uskaltaneet koskea, koska sipulit tuskin olisivat nousseet kokonaisina. Lopuksi asettelin kaikki valkoiset kivet taas maisemointikankaan päälle. Hohoijaa, kylläpä oli turhaa työtä, mutta istutusallas näytti heti paremmalta.Viime syksynä levittelimme ensimmäistä kertaa harsot pitkin piha niin, että lehtikuusen miljoonat neulaset tippuivat niiden päälle. Nyt keväällä sen hyödyn erityisesti huomaa, kun kaikki on paljon siistimpää kuin aiempina vuosina, eikä keltaruskea kerros neulasia peitä kaikkea. Harsojen ja pakkaspeitteiden painona olleita kiviä on runsaasti ja ne "koristavat" vielä pihaa, mutta niitä raivaan pikkuhiljaa alue kerrallaan pois.Aloitin puutarhan itämaisesta osasta, jonne asettelin talvisuojassa olleet esineet paikoilleen ja leikkelin kiinankatajista oksia pois, niin että vesialtaat näkyvät terassille paremmin. Sanjan Jamie-koira on innokas vesilätäköissä makaajaa, joten vesialtaat ja puro täytyy puhdistaa aikaisessa vaiheessa, jos ei halua haisevaa koiraa, jolla sammakonkudut roikkuvat korvista. 😁


Ruukuissa oli ennestään vain kevätsipuleita: narsisseja ja helmililjoja. Sekoittelin hevosen lannasta, kompostista ja mullasta cocktailin ja siirsin talvehtineen terassihortensian korkeaan ruukkuun. Jalohortensia on vielä pienehkö, mutta kasvaa toivottavasti nopeasti. Jos ei, niin joukkoon täytyy istuttaa esikasvatettuja taimia, joita sisällä on runsaasti kasvamassa. Hortensian juurelle asettelin palan maisemointikangasta ja sen päälle valkoisia kiviä.


Toiseen samanlaiseen ruukkuun istutin talvehtineen pronssisaran, elefanttiheinän ja muoviruukun, jossa oli lasagnemallilla istutettuja sipuleita. Lasagnemalli tarkoittaa, että erilaisia sipuleita on ladottu ruukkuun kerroksittain.Nurmikko oli jo haravoitu, ilmattu ja sammaleet poistettu, nyt ripottelin sinne lisäksi kalkkia, vaikka se ei kaikkiin sammallajeihin tehoakaan. Nurmikon keskellä oleva pensas näyttää risukasalta, mutta se on ruusukvitteni, joka kukkii kesän alussa hehkuvan lohenvärisin kukkasin. Syksyllä se tuottaa mauttomat, mutta vitamiinipitoiset hedelmät. Olen yrittänyt tehdä niistä joskus hilloa, mutta mautontahan siitä tuli.


Viime kesänä rakensimme köynnöstuet, joissa rehotti valtava lumikärhö köynnöstukien ja marjakuusen päällä. Nyt karsin kärhöä kovalla kädellä, mutta se yleensä vain villiintyy siitä entisestään ja saa oikein kunnon kasvubuustin.Tänä kesänä rakennamme uuden katetun terassin, josta kerron myöhemmin. Sen osat makaavat jo etupihalla paketissa odottamassa.


Sirpa