top of page

Mitä ruukkuihin?

Tekisi mieli rynnätä puutarhaliikkeeseen ostoksille, mutta kylmien ilmojen takia ei vielä ole kesäkukkien aika. Kun pihatyötkään eivät houkuta, on kiva katsoa viime kesän kuvia ja miettiä, mitä ruukkuihin istuttaisi tänä vuonna?


Kasvoja ja kasvoruukkuja on näkynyt jo pari vuotta vihersisustuksessa ja kasvoruukut tuntuvan olevan vieläkin kova sana. Niihin voi istuttaa mitä tahansa hiuksia muistuttavaa ja tietty ruukun voi käsitellä omantyylisekseen.


Ruukkuihin ei vielä voi istuttaa paljon muuta kuin orvokkeja ja maassa talvehtineita viime vuoden ruukkukasveja. Ennen takatalvea ehdin jo poistaa pakkaspeitteet ja suurin yllätys oli hyvinvoivat hakuropajut, jotka olin talvettanut vaakasuorassa lehtikasan ja pakkaspeitteen alla. Istutin ne etupihan korkeisiin ruukkuihin ja niiden juurelle orvokkeja (kuvat nyt ja viime vuodelta).Japaninsypressit ovat sinnitelleet jo pari vuotta takapihan korkeissa ruukuissa. Talven jäljiltä ne näyttävät ruskeilta ja huonokuntoisilta, mutta oksien päihin kasvaa uusia vihreitä neulasia, kun taas ruskeat neulaset riivitään pois. Joukkoon kävisi esikasvatettu, vaaleanpunainen tarhapetunia, hopeamaruna ja ehkä keisarinelämänlankaköynnös. Aika paljon samoilla väreillä mennään kuin viime vuonnakin, jotka olivat mielestäni kohtuullisen onnistuneet.Jalohortensia sinnittelee vihreänä, joten siirrän sen korkeaan harmaaseen ruukkuun takaisin. Ensimmäisessä kuvassa näkyvä pallosypressi ei kestänyt Suomen talvea, ehkä spiraalituija olisi kiva sen tilalle?


Katetun terassin ja kesäkeittiön yhteyteen olen ajatellut tänä vuonna istuttaa paljon hyötykasveja, kesäkukkia ja kaikkea muutakin sekaisin. Tilasin hollantilaisen ohjelman innoittamana tomaatin ja perunan risteytyksen tomtaton. Sillä ja tummilla tomaateilla on ainakin paikka terassin läheisyydessä.


Korkeisiin ruukkuihin sopisivat myös esikasvatetut palmukaalit, joita on tulossa runsaasti. Ne voivat kasvaa jopa 50 cm korkeiksi ja olisivat näyttävä lisä kesäkeittiön tilanjakajina.

Ensin täytyy vain rakentaa vielä uusi katos terassille.Monet heinät ovat myös selvinneet hyvin talvesta. Pronssisaran punertava väri sopii hyvin yhteen verililjapuun ja värinokkosen kanssa. Kosteudesta pitävän vihvilän ja kierrevihvilän paikka on jo selvillä = sama vesiallas kuin viime vuonnakin.


SirpaComments


bottom of page