top of page

Miten arat kasvit selvisivät talvesta pakkaspeitteiden alla?

Nyt kun ilmat ovat lämmenneet, on jännittävää kurkistaa, mitä pakkaspeitteiden alta löytyy. Miten jalohortensiat, puksipuut, koristeheinät ja muut arat kasvit ovat selvinneet pakkaspeitteen alla?Terassi on muuttunut viime vuosina huonemaisemmaksi ja siellä on ruukkuja sekä tilanjakajina, että tuomassa väriä ja kodikkuutta. Koska monet ruukkujen kasveista ovat talvenarkoja, eikä minulla ole niille sopivaa säilytyspaikkaa, kaivan kasvit loppusyksystä maahan ja peittelen ne pakkaspeitteiden alle talvehtimaan. Jotkut niistä pääsevät seuraavana kesänä taas ruukkuun, mutta useat löytävät oman paikkansa puutarhassa.


Rivin Pihasuunnittelu - terassin ruukut ja kasvit

Terassihortensiat talvehtiminen ulkona

Terassihortensiat ovat ihanan kiitollisia ruukkukasveja kukkien koko kesän. Ruukussa ne eivät selviä talven yli, mutta istuttamalla ne maahan voi yrittää talvettaa niitä. Näyttäisi, että talvehtiminen olisi ainakin joillain terassihortensioilla onnistunut (jos ei enää tule kylmiä yöpakkasia, eivätkä kanit syö niitä). Ne ovat täynnä pieniä lehtiä. Puksipuun edessä kasvava samettihortensiassa näkyy myös vihreää. Se on erittäin arka ja kukkii, kuten monet jalohortensia edellisen vuoden versoilla, joten ei kukkia, jos versot paleltuvat. Terassihortensioista uusimmat lajikkeet kuten Forever and Ever and Endless Summer kukkivat saman vuoden versoilla.


En ollut suojannut vaaleanpunaista Pink Annabelle pallohortensiaa, koska se kukkii saman vuoden versoilla, eikä ole yhtä talvenarka kuin jalohortensiat.Puksipuut puutarhassa

Puksipuut ovat menestyneet jo vuodesta toiseen pihalla. Jos ne ovat kesän ruukussa, ne kannattaa siirtää loppusyksystä maahan talvehtimaan. Etupihan puksipuut jäivät tänä vuonna peittämättä, mutta näyttivät myös vihreiltä ja hyvinvoivilta.Koristeheinien talvenkestävyys riippuu lajista

Heinien joukossa on joitain arempia lajeja, mutta yleensä olen valinnut talvenkestävämpiä lajikkeita ja suurin osa koristeheinistä on talvehtinut menestyksekkäästi 1. vyöhykkeellä.Siirrän koristeheinät ruukusta maahan talveksi ja taas takaisin ruukkuun kesäksi. Alla olevat pronssisara, kierrevihvilä ja elefanttiheinä ovat talvehtineet jo useampana vuotena. Elefanttiheinä on ehkä epävarmin tapaus, mutta ainakin siinä nyt näkyi punaista varsissa.


Havut - jyrsijöiden ruokaa?

Havut olivat ottaneet eniten talvesta osumaa. Kolmesta surukuusesta yksi oli tosi heikon näköinen, kahdesta muustakin olivat neulaset osittain varisseet. En tiedä, voivatko syyllisiä olla jänikset/kaniinit, jotka olivat tuhonneet rajusti omena- ja päärynäpuiden oksia ja runkoja? Kanit näin itseteossa nakertelemassa kanadanhemlokin havuja, jonka alaoksista nyt suurin osa on syöty.


Sypressithän ovat erittäin arkoja ja kolmipalloisesta sypressistä ainoastaan alin pallo oli vihreä. Ylemmät pallot tuskin enää vihertyvät kuten tuivio, joka talvisin muuttuu ruskeaksi ja kesällä taas alkaa vihertää.Onneksi nyt vihdoin saa sormet multaan!


Sirpa

Comments


bottom of page