• Sirpa & Sanja

Mitkä ovat vuoden 2018 puutarhatrendit? Osa 2

Erilaiset materiaalit ja luonnonmukaisuus

Luonnollisuus, luonnonmukaisuus, kierrätys ja erilaiset materiaalit tekevät tuloaan minimalististen, suoraviivaisten tilojen rinnalle tai niihin yhdisteltyinä.Tärkeitä elementtejä ovat tuli, vesi ja  luonnon kivet, joita käytetään eri tavoin. Pelkistetystä mustasta ja harmaasta siirrytään hiljalleen pehmeämpiin väreihin.  

Vanha ompelukoneen jalka on saanut uuden elämän vähän eksoottisempien tavaroiden joukosta. Thaimaalainen puuornamenttitaulu löytyi vuosia sitten kirpputorilta ja sillä on  oma paikkansa talon seinän viereisessä nurkassa.    

Puutarhoissakin näkyy huoli ilmaston lämpenemisestä, luonnon hyvinvoinnista ja

pölyttäjien vähenemisestä. Hyönteisten avuksi voi hankkia hyönteishotellin, jossa niiden on hyvä  talvehtia linnuilta suojassa erityisesti, jos pihassa ei ole talvehtimiseen sopivia lehtikasoja. 


Luonnonkiviä yhdistellään muihin kivimateriaaleihin, puuhun tai betoniin antamaan uutta ilmettä ja monimuotoisuutta. Betonilaattojen geometriset muodot toistuvat  luonnon kivien pyöreissä muodoissa ja niistä syntyy näyttäviä kokonaisuuksia.


Kivi ja vesi yhdistyvät näppärästi Aasiassa toteutetussa vesiruukussa. Yksinkertaisimmillaan ruukun voi täyttää vedellä ja siihen laittaa vesikasvin ja pienen pumpun. On tärkeää, että vesi kiertää, jolloin se pysyy paremmin puhtaana. Yksi iso haaste on puista tippuvat urvut ja muut roskat. Yksi kokeilemisen arvoinen idea on siivilöidä ne pois akvaarioissa äytettävällä haavilla.