top of page

Muutos - betonikivet vaihtuvat valkoisiin koristekiviin


Uusi välitasanne

Terassin välitaso

Viikko sitten kerroin, kuinka rakensimme vanhan kukkapenkin tilalle välitason ja seinäkkeen poistolla avasimme näkymät puutarhaan. Muutostöitä suunnitellessa oli selvää, että myös terassin ympäristöön täytyi tehdä muutoksia.


Uudet köynnöstuet

Terassin molemmissa päissä oli kaksi Tallinnasta hankittua, valurautaista kaariporttia, jotka eivät oikein enää sopineet modernihkoon tyyliin ja siksi niille oli ollut sopivampi paikka mietinnässä kasvimaan luona jo jonkin aikaa.Mutta mikä sopisi voimakaskasvuisen lumikärhön tueksi, koska sitä ei kuitenkaan haluttu siirtää? Sanja suunnitteli uuden näkymän, joka heti tuntui omalta, koska siinä oli jotain samaa kiehtovaa kuin Japanin Kioton Fushimi Inari-taishassa, joka on mielestäni yksi hienoimmista nähtävyyksistä Aasiassa.Ehkä et näe näissä mitään yhtymäkohtaa ja tietysti asiasta voi olla montaa mieltä - yksi ystäväni sanoi uusien kukkakehikkojen muistuttavan tamppaustelineitä!

Hauska yksityiskohta on kuitenkin se, ettei niitä ole vain yksi vaan kolme peräkkäin.


Polun uusi ilme

Vanhan rautakaaren alta kulki betonikivipolku luoden tasaisen pohjan, joka oli helppo peittää valkoisilla kalkkikivillä. Lisäsin vanhoja, osittain sammaloituneita muurikiviä ja ladoin osan uudelleen samalla leventäen istutusallasta molemmilla puolilla. Hyvää kuntoilua, kun nostelee useamman viikon betoni- ja muurikiviä, sekä multasäkkejä paikasta A paikkaan B!


Polulle tuli muutama liuskekivi askelkiviksi. Polku on kapea ja käynti porttien alta matala, mutta tällä kaikella on enemmän visuaalinen merkitys, koska uudelta terassin välitasolta on kuitenkin suora käynti puutarhaan.


Lumikärhön seuraksi ostin violetin syyssyrikän, joka sen lisäksi, että se on upea kasvi, kerää perhosia puutarhaan. Se on äärimmäisen kylmän arka ja parilla aiemmalla yrityksellä ne eivät ole menestyneet, mutta nyt oli taas aika yrittää uudelleen. Heti sen kukkiessa, useita perhosia ilmestyikin puutarhaan.Yhtenäinen kokonaisuus koko reunalle

Mutta eihän se vielä tässä ollut, vaan kaikki piti yhdistää valkoisilla kivillä.

Terassia reunustavat koko pituudelta isot muurikivillä padotut istutusaltaat, joita laajennettiin samalla. Koska reuna meni suurelta osalta uusiksi, kaikki muurikivet täytyi latoa uudelleen ja lisätä multaa ja koristekatetta levennettyihin osiin.Alla näkyvien kuvien liuskekiviallas laajeni hieman ja kuorikate vaihtui valkoisiin kiviin. Alue oli ollut jo vuosi sitten muutoksen kourissa. Tuntui kuitenkin järkevältä muuttaa ruskea kate valkoisiin koristekiviin, niin että isompi kokonaisuus on yhtenäinen.


Myös vasemman reunan polun kuorikate vaihdettiin valkoisiin kiviin.

Kuinka kävi takorautaisille porteille?

Lopuksi takorautaiset kaaret siirrettiin kasvimaan tuntumaan, jonka romanttiseen tyyliin ne sopivat paremmin. Hagley Hybrid -kärhö innostui muutoksesta niin paljon, että se kukkii vieläkin toisin kuin aiempina vuosiana.Nyt kulku käy askelkiviä pitkin kahden kaariportin alta vanhan pergolan suojiin hyötypuutarhaan.


Ihanaa viikonloppua kaikille, toivottavasti voimme nauttia kuivista ilmoista ja ulkoilusta!


Sirpa

Comments


bottom of page