• Sirpa & Sanja

Neliöitä puutarhassaMitä trampoliinin paikalle?

Kun vanhaa trampoliini kävi tarpeettomaksi (tai oikeastaan joku oli kokeillut skeittailua siinä, ja reikähän tramppaan tuli), sen renkaasta tehtiin ympyrä kasvimaalle.

Vaikeampi oli keksiä, mitä trampoliinin neliskulmaisen alustan tilalle laitetaan puutarhan paraatipaikalle. Mieleen muistui, että virhettä ei pidä peittää vaan korosta, joka johti ajatukseen hyödyntää jo valmista neliötä ja tehdä jotain erilaista sen paikalle. Mutta mikä olisi se keskeinen idea ja tyyli, joka sopisi englantilaistyyppiseen puutarhan osaan ja olisi neliön mallinen?
Nyt neliö sisältää neljä ruutua, joiden ympärillä ja välissä on betonikiviä. Ne muodostavat yhdessä yhden suuren neliön, joka on nimensä mukaisesti todellinen muotopuutarha = se muuttaa muotoaan kauden, mutta myös vuosien kuluessa. Kevätsipulit aloittavat ja laukat jatkavat kukintaa. Sen jälkeen kaikki sipulikasvien varret nypitään pois ja jäljelle jää vain muotoiltuja pensaita, piispanhiippa, pikkuangervo, loistokärhö, ruusu ja maksaruohoja. Piispanhiippaa ja pikkuangervoa, jotka jo luonnostaan kasvavat pyöreiksi mättäiksi, leikellään kesän kuluessa myös runsaasti korostaen niiden pyöreitä muotoja.Säleikköpäärynä

Viime kesänä istutin neliön yhteen reunaan kaksi tyyliin sopivaa säleikköpäärynää. Ne ovat tavallisia päärynäpuita, mutta valitsin puut, jotka malliltaan kasvoivat jo säleikköön sopivasti. Päärynöiden oksat on kiinnitetty vaakasuoraan kasvitukiin. Oksien päät on johdettu alaspäin narussa roikkuvien kivien avulla, jotta ne eivät kasva ylöspäin. Puiden alla on pyöreitä kiviä koko neliön leveydeltä.


Tällä hetkellä seuraan hollantilaisia säleikköpuuohjeita, koska suomalaiset kirjoitukset tuntuvat monimutkaisilta asiantuntijalausunnoilta. Hollanniksi kolmen kohdan yksinkertaisia ohjeita löytyy runsaasti, osa videoituna You Tubesta. Ohjeissa korostettaan, että säleikköpuun leikkaaminen on helpompaa kuin tavallisen hedelmäpuun! Kun vähän kokemusta kertyy asiasta, kirjoitan lisää aiheesta.Puksipuumuotti

Pidemmän aikaa yhdessä ruudussa on kasvanut puksipuu, joka on ollut omituisen mallinen, jotenkin kahtiajakautunut, enkä oikein tiennyt, mitä tehdä sen kanssa. Törmäsin varastoa siivotessani vanhaan pensaiden muotoiluun tarkoitettuun rautamuottiin, jonka olen joskus ostanut Hollannista ja päätin kokeilla, miten se voisi toimia.


Muotti laitetaan pensaan ympärille ja kiinnitetään useasta kohdasta rautalangalla. Sitten leikellään muotin mukaisesti muotin yli ja raoista tulevat oksat pois. Vuosien kuluessa ja useiden muotoilujen jälkeen pensas kasvaa oikeaan malliin. Ei ole tarkoitus hurahtaa aiheeseen ja alkaa leikata hirviä, poroja ja muita elämiä puksipuista pihalle, vaan lähinnä on hauska kokeilu ja kiva nähdä parin vuoden päästä, mikä on lopputulos.


Mukavaa viikonloppua, toivottavasti voidaan nauttia ulkona olosta mahdollisimman paljon,


Sirpa