top of page

Paluu kalliopihaan

Suunnittelimme pari vuotta sitten tälle kalliopihalle terassin muutoksen ja istutusaltaiden uudistuksen. Muutokset toteutettiin kahdessa vaiheessa: ensin rakennettiin kallioita myötäilevä puinen terassi ja seuraavana vuonna luonnonkivilohkareista kasatut istutusaltaat istutuksineen. Tänä kesänä perhe sai idean asentaa porealtaan pihalle ja laajentaa terassia porrastetusti niin, että kävely altaalle on miellyttävää vaikka paljain jaloin.


Kalliota porattiin ja lohkottiin porealtaan alta tasaiseksi. Tasaisen kallion päälle lapioitiin mursketta, jonka päälle ladottiin EPS-levyt, ja poreallas sijoitettiin niiden päälle. Nyt harmaa allas istuu paikallaan kun tehtynä sulautuen hyvin ympäröivään maisemaan.

Yhtenäinen ilme säilytettiin koko terassialueen ympärillä lisäämällä kivilohkareista rakennettuja istutusaltaita ja havuja, jotka toistuvat terassin eri puolilla. Uudet istutukset ja katteet ovat osittain vielä vaiheessa työn jatkuessa.Porrastasanteilla on mukavasti tilaa, niin että niihin voi sijoittaa lyhtyjä, ruukkuistutuksia ja halutessaan vaikka lepotuolin. Porrastasanteen päätyyn on rakennettu puinen penkki, johon voi näppärästi jättää pyyhkeen, kylpytakit ja juomat lämpimään veteen pulahtaessaan.Vanhaan terassiin upotetut ledivalot, altaan omat valot ja lyhdyt luovat tunnelmaa tuoden valoa pimeneviin syys- ja talvi-iltoihin. Kun kalliot peittyvät lumeen, voi niitä ja kauniisti kohdevalaistuja huurteisia puita ihailla istuessa altaan lämpimissä poreissa höyryn hitaasti kohotessa vedestä ilmaan.


Sanja ja Sirpa

Bình luận


bottom of page