top of page

Piha uusiksi vanhaa säästäen

Helsinkiläisellä tontilla tehtiin salaojaremontti, minkä myötä samalla myös piha laitettiin uusiksi. Tavoite oli ekologinen - hyödyntää vanhoja materiaaleja niin paljon kuin mahdollista, mutta antaa pihalle uusi, modernimpi ilme.

Ylhäällä talon sivusta ja sisäänkäynti ennen ja jälkeen muutoksen.


Salaoja remontin jälkeen vanhat pihalaatat puhdistettiin ja uusiokäytettiin. Vanhan huonokuntoisen nurmikon tilalle istutettiin pioneja ja kuunliljoja reunustamaan kulkua pihalta pääsisäänkäynnille.

Talon vanhojen betonirappujen tilalle rakennettiin leveät, puiset portaat.

Uudet portaat aukeavat kaikkiin suuntiin.

Vanha terassi oli jo aikaa nähnyt ja lisätilakaan ei olisi pahitteeksi. Nurmikko alueen halkaisi kapea betonikivi polku.

Koska vanha terassi jouduttiin joka tapauksessa hajottamaan salaoja remontin tieltä, sen tilalle rakennettiin uusi, tilava oleskelualue. Kapean, nurmikon halkaisevan polun kivet siirrettiin terassin viereen. Nyt nurmikko on yksi, yhtenäinen alue ja taloa kiertää betonilaatoista tehty käytävä.

Vasemmalla vanha ja oikealla upouusi terassialue.


Terassin ympärille rakennetut seinäkkeet antavat sopivasti näkösuojaa tielle. Pihan puolelle aukeaa leveä porrastasanne, johon saa mukavasti näyttävyyttä isoilla ruukuilla ja istutuksilla.

Mietimme yhdessä pihan omistajan kanssa, mitä tehdä alhaalta harventuneille syreeneille, jotka reunustivat autopaikkaa, pitäisikö ne säilyttää vai ei?

Syreenit kaadettiin, tilalle istutettiin tuijia ja autopaikan maa-aineeksi tilattiin kivituhkaa.

Aiemmin talon toisella sivulla oli kapea laattapolku ja talon seinustalla pyöreitä kiviä. Heti suunnitteluvaiheessa päätettiin, että pyöreät kivet hyödynnetään muualla puutarhassa ja polku levennetään yhtenäiseksi, taloa kiertäväksi käytäväksi.

Pyöreät kivet käytettiin reunustamaan perennapenkkejä

Salaoja remontin jälkeen, kesän aikana on keskitytty terassin ja sisäänkäynnin rakentamiseen. Piha alueen, hyötypuutarhan ja nurmikon muutokset jätettiin suosiolla odottamaan syksyä ja ensi kesää.


Mukavaa viikonlopun jatkoa,


Sanja ja Sirpa

Comments


bottom of page