top of page

Pihan kevättyöt - tärkeimmät vinkit

Pääsiäisenä päästiin jo aloittelemaan kevättöitä. Tässä vielä to-do lista tärkeimmistä kevät töistä pihalla nurmikon, perennojen, pensaiden ja kalusteiden osalta.
Nurmikon keväthuolto

Nurmikon huolto kannattaa aloittaa nurmikon ilmaamisella, jonka voi tehdä siihen tarkoitetulla koneella tai käsin käyttäen apuna nurmikon ilmaajaa. Nurmikko on hyvä ilmata joka kevät pihan kevättöiden yhteydessä, jotta siitä poistuu mahdollinen sammal ja se saa tilaa hengittää ja kasvaa.


Jos nurmikostasi löytyy tyhjiä alueita, voit levittää niille hiekkaseoksen, jossa on hiekan lisäksi nurmikon siemeniä. Voit levittää seosta kevyesti myös kauttaaltaan nurmikolle, mikäli se kaipaa tuuheutta.


Nurmikon ilmauksen jälkeen voit vielä sirotella nurmikolle tasaisesti yleislannoitetta sekä kalkita nurmikon.
Perennojen keväthuolto

Pakkasten päätyttyä voit poistaa perennojen päältä pakkaspeitot, jotta ne saavat aurinkoa ja kosteus ei ala tiivistyä pakkaspeitteen alla.


Kun lumet ovat sulaneet voit poistaa istutusalueilta kuolleet kasvinosat, mikäli et ollut vielä poistanut niitä syksyllä. Osa on sitä mieltä, että kuolleet kasvinosat voi jättää paikoilleen ja ne suojaavatkin kasveja hyvin esim. pakkasilta, mutta jos kuolleet kasvit eivät miellytä silmää ja haluaa pitää puutarhan kukkapenkit siisteinä, voi kuolleet kasvinosat poistaa huoletta perennapenkeistä keväällä tai syksyllä.


Lopuksi voit vielä lannoittaa perennapenkit yleislannoitteella.Pensaiden keväthuolto

Samoin kuin perennojen kanssa, myös pensaiden päältä voi pakkasten päätyttyä poistaa pakkaspeitot. Samalla voit peittää uudet ja muutaman vuoden vanhat tuijat esim. juuttikankaalla, jotta kevätaurinko ei polta niiden vihreitä oksia.


Seuraavaksi voit tehdä puiden harvennusleikkauksen ja leikellä ne samalla kauniiseen muotoon. Muottoon leikkausta kannattaa jatkaa toki läpi kevään ja kesän esim. havujen kohdalla, jotta ne säilyttävät kauniit muotonsa. Vinkit tuijien leikkaukseen löydät tästä postauksesta.


Hedelmäpuiden kohdalla kannattaa muistaa tarkistaa tuleeko ne leikata keväällä vai syksyllä esim. omenapuun voit leikata keväällä, mutta luumupuu vasta loppukesästä alkaen.


Lopuksi voit lannoittaa lehtipensaat vielä yleislannoitteella. Havuille- ja rodoille löytyy oma niille tarkoitettu lannoite, joten hyppää niiden yli yleislannoitetta sirotellessasi.

Kesäkalusteiden kunnostus

Lopuksi voit kaivaa vielä kesäkalusteet katoksesta tai varastosta, pestä ja puhdistaa ne, mikäli ne ovat pesun tarpeessa ja asetella ne paikoilleen, odottamaan aurinkoisia ja lämpimiä päiviä. Tietenkin ne koristavat pihaa myös sisältä päin katsottuna, joten vaikka et vielä istuisikaan ulkona, voi kalusteet kaivaa jo valmiiksi esille näön vuoksi :)Comments


bottom of page