• Sanja

Pihasuunnitelmia ensi kesälle

Muutimme muutama viikko sitten uuteen asuntoon, jossa on isompi piha ja enemmän tilaa James -koirallemme. Heti ensi töiksemme asensimme aidan pihan ympärille. En ollut tiennyt, että verkkoaitaa saa nykyään mustanakin, koska niitä näkee aina vain vihreinä. Myös pyöreät aitatolpat löytyivät valmiiksi mustina, niin ettei niitä tarvitse enää ensi kesänä maalata. Alla olevassa kuvassa on vasta merkitty paikat aidalle, verkkoaita vielä siis puuttuu ja tolpatkin ovat vähän vinossa.Etsimme tarkoituksella alkuperäisessä kunnossa olevaa vanhempaa asuntoa, jotta pääsemme toteuttamaan omat suunnitelmamme. Aloitimme olohuoneen parketin hionnalla ja uusimalla keittiön, ne ovat nyt melkein valmiit ja on aikaa miettiä, mitä pihalle tapahtuu ensi kesänä - tässä muutama ajatus.

Lehtien peitossa kahden tolpan kohdalla on täysin sammaloitunut vanha kiveys, ja herttavuorenkilpi oli valloittanut loput pyöreästä alueesta. Kasvien välissä on multakasoja, mikä viittaa siihen, että pihalla asustaa myyrä... ei kovin kiva juttu. Tähän, pihan aurinkoisimpaan paikkaan, aiomme rakentaa ensi kesänä pääterassin. Tarkoituksena on hyödyntää vanhoja materiaaleja mahdollisimman paljon ja ostaa vain vähän uutta. Kiveys puhdistetaan ja kunnostetaan, sekä ostetaan lisää saman tyyppisiä kiviä, jos aluetta täytyy laajentaa. Rautatieomenapuu (vasemmalla) jää myös, se pitää vain leikata muotoon. Olen myös pyritellyt ajatusta jonkinlaisesta pergolasta tai viherseinästä.

Talon edustalle tulee toinen terassi - todennäköisesti puusta. Ikkunan edessä olevat mahoniat siirtyvät muualla, koska ne kasvavat melkein kiinni talossa. Mahonioiden tilalle voisi laittaa esim. varrelliset pallotuijat, jotka näkyisivät kauniisti sisältäkin. Tuijilla ei ole kovin syvälle juurtuvia juuria, joten ne eivät myöskään ole haitaksi talon perustuksille. Vasemmalla oleva alppiruusu pitää siistiä, koska se on päässyt täysin valloilleen ja estää kulun varastoon.

Asunnon sivustalla on kalliota, joka on jäänyt osin kasvillisuuden alle. Sen aion siistiä, poistamatta kuitenkaan täysin kaikkia kasveja. Kallio on kaunis, luonnollinen elementti ja täytyy miettiä jotain, millä korostaa sitä ja tuoda se näkyvämmäksi osaksi puutarhaa.

Tässä on vielä talvi aikaa hioa suunnitelmia. Kerron sitten keväällä, miten ne ovat tarkentuneet.


Mukavaa lauantai illan jatkoa,


Sanja