top of page

Puksipuiden leikkaus


Milloin kannattaa leikata?

Puksipuu pitää leikkauksesta ja se pitäisi leikata vähintään kaksi kertaa vuodessa, ja jos mahdollista jopa useammin. Monet arastelevat leikkausta, mutta buxus kukoistaa, vahvistuu leikkauksesta ja kasvaa tuuheammaksi. Jos lipsahtaa väärin, ei hätää, koska vanhat oksat vain innostuvat kasvamaan lisää ja haaroittumaan. Koska leikkaus stimuloi kasvua, sitä pitäisi välttää loppusyksystä öiden kylmetessä pakkasen puolelle. Puksipuuta ei kannata muotoilla myöskään aurinkoisella ilmalla, koska avoimista haavoista haihtuu kosteutta ja lehdet ruskistuvat.


Miten leikata?

Usein suositellaan pyöreän puksipuun leikkauksen aloittamista katsomalla sitä ensin yläpuolelta, koska puun yläosaan kasvavat usein pisimmät, uudet oksat. Kaikki tyylit ovat sallittuja, minä puolestani aloitan reunoista vapaalla kädellä. Jos silmämääräisesti leikkaaminen tuntuu vaikealta, niin aiemmasta postauksisstamme täältä ja täältä saat vinkkejä muotoiluun. Tärkeintä on edetä varovasti, ja jos tuntuu, että muoto alkaa hahmottua, niin leikata lisää.

.


Jos puksipuu ei ole selkeästi pallonmallinen, katson mitä siitä voisi tehdä. Jos se on pitkänomainen, niin sitähän voi pikkuhiljaa alkaa kasvattaa vaikka pötkyläksi.Muotoilen ensin suurinpiirtein halutun mallin mukaan ja vasta sen jälkeen alan siistiä ja viimeistellä tarkemmin. Leikatessa kannattaa buxusta tarkastella eri puolilta ja kulmista. Jos sinulla on kartion mallinen puksipuu, sen ympärille voi myös taivutella kananverkkoa ja tasoitella sitä pitkin. Testasin sitä kikkaa, mutta minulle sopii paremmin vapaalla kädellä leikkaus! Toinen idea, josta luin, oli laittaa keppi vinosti maahan, leikellä sitä pitkin ja sitä siirtääen edetä kartion ympäri.
Välineet

Puksipuiden muotoiluun en käyttäisi oksasaksia, koska ne leikkaavat kerrallaan liian pienen alueen. Pensassakset varmaan toimivat, mutta itse käytän vanhoja ruohosaksia, joita on helppo käsitellä yhdellä kädellä. Ne ovat edelleen hyvässä terässä, niin että oksat katkeavat helposti. On tärkeää, että sakset ovat terävät. Hollannissa suositellaan pitämään vesiämpäriä vieressä, niin että jos sakset tahmaantuvat puksipuusta vuotavasta nesteestä, ne on helppo puhdistaa. En ole huomannut omissa saksissani samaa haastetta.


Ihanaa viikonloppua! Searaavassa postauksessa lisää samasta aiheesta - pistokkaista ja talvettamisesta.


Sirpa

Comments


bottom of page