top of page

Puksipuiden pistokkaista lisääminen ja talvehtiminen


Pistokkaat

Viime postauksessa esittelin vinkkejä puksipuiden muotoiluun. Jos et ole ehtinyt tai uskaltanut leikata buxustasi pitkään aikaan, se voi olla hyväkin juttu! Jos puksipuussa on noin 10 cm pitkiä oksia, ne käyvät pistokkaiksi.


Leikkauksen jälkeen niistä riivitään lehdet pois niin, että n. 1/4 osaan vartta jää lehtiä. Sitten lehdettömät osat tyrkitään pystyyn kuohkeaan maahan kylmäkäsittelyä varten. Omat pistokkaani talvehtivat viime talven pakkaspeitteen alla, niin ettei pakkanen päässyt palelluttamaan niitä. Alkukesästä sivelin niihin juurrutusainetta ja istutin ne kukkapenkkiin. Loppukesästä, kun vilkaisin niitä niin suurimpaan osaan oli tullut juuret!


Pistokkaista voi alkaa rakentaa vaikka muotopuutarhaa


Virheiden kääntäminen hyödyksi

Niin kuin kaikessa muussakin elämässä, virheet kannattaa kääntää voitoksi. Jos puksipuu on vahingoittunut tai siihen tulee muusta syystä aukkoja, kannattaa asiaan suhtautua luovasti ja miettiä, kuinka hyödyntää vikaa. Voiko puksipuun leikata uuteen, erilaiseen malliin tai voisiko siitä tehdä jotain täysin muuta?



Ylhäällä kuvassa ei ole puksipuu, vaan japaninhappomarja, johon on eteen jostain syystä tullut aukko. Halusin kokeilla kiven ja pensaan yhdistämistä, joten etsin sopivan kiven täydentämään pensaassa näkyvää aukkoa. Pensaan täytyy antaa vielä kasvaa ja tuuheentua, niin että se paremmin mukailee kiven muotoja. Tavoite on kasvattaa pensaan osuutta kiven ympärilla vähän samaan tyyliin kuin alla olevassa kuvassa Japanin matkaltamme.



Talvehtiminen

Onko sinulla ollut puksipuita kesän ajan ruukussa ja nyt mietit, miten ne pitäisi talvettaa? Asiasta ollaan varmaa montaa mieltä, mutta minulla 1. vyöhykkeellä maahan istutus ja pakkaspeitto on toiminut. Siirrän buxukset syksyllä, kun alkaa olla todella kylmää, ruukusta maahan kaivettuun kuoppaan ja peittelen pakkaspeitteella. Istutuksille pitäisi tietysti antaa aikaa juurtua, mutta jotenkin siirto on usein lipsahtanut lokakuulle. No ei ilmeisesti ole haitannut, koska ne ovat kaikki selvinneet talvesta. Siinä on vain yksi hyvä/huono puoli, puksipuut lisääntyvät kuin itsestään puutarhassa, kun en raaski siirtää niitä ruukkuihin seuraavana keväänä.



Mukavaa viikkoa,


Sirpa

bottom of page