top of page

Puksipuun ja marjakuusen uudet muodot


Puksipuun siistiminen

Usein pelätään, että puksipuut eivät selviä Suomen talvesta, mutta ne ovat sinnitelleet puutarhassani

1. vyöhykkeellä jo monta vuotta usein kylmienkin talvien yli ja jopa lisääntyneet - keväällä en ole raaskinutkaan siirtää niitä takaisin ruukkuihin vaan ostanut uusia puksipuita. Kesän ne viettävät ruukussa, ja syksyllä siirrän ne maahan ja peitän pakkaspeitolla.


Puksipuuta (koiranpensas, buxus) on helppo siistiä leikkaamalla. Tässä puksipuu talven jäljiltä, ennen muotoon leikkausta.
Hahmottele mielessäsi pallon muoto ja mieti, mitkä latvuksen osat täytyy napsaista poikki, niin että muoto on mahdollisimman pyöreä. Joskus oksia täytyy leikata runsaasti, että saat kasvin pyöreät muodot esiin.

Itse tykkään leikata isoja pintoja kerralla esim. terävillä ruohosaksilla, mutta tavallisetkin sakset kelpaavat

.

Leikkaaminen vahvistaa puksipuuta ja sitä onkin hyvä leikata ainakin kaksi kertaa vuodessa (keväällä/syksyllä, hyvissä ajoin ennen talvea).Puksipuu on leikattu siistiksi palloksi, josta sen on hyvä jatkaa kasvuaan. Puksipuu on yrtti ja lehtiä leikattaessa sen vahva tuoksu täyttää ilman. Nimi koiranpensas saattaa viitata tuoksuun...


Mahtava marjakuusi

Marjakuuset (Taxus) kestävät hyvin leikkaamista ja niitä voi rohkeasti saksia eri muotoihin tai vain korostaa niiden omia muotoja. Kaukoidässä niistä muotoillaan rohkeasti upeita luomuksia.


Marjakuusi ennen leikkausta ja alla sen jälkeen.

Jos sinulla on koira, niin muistathan kerätä oksan kappaleet pois maasta, koska marjakuusi on erittäin myrkyllinen.Puksipuuta ja marjakuusia on helppo muotoilla - päästä luovuutesi valloilleen!

bottom of page