top of page

Puutarha kuin maalaus

Yksi haave täyttyi muutama viikko sitten, kun olimme työmatkalla Pariisin sisustusmessuilla. Samalla matkalla kävimme inspiroitumassa lumoavan kauniissa impressionisti Claude Monet´n puutarhassa. Claude Monet suunnitteli itse puutarhansa ja käytti sitä inspiraation lähteenä maalauksissaan. Puutarha on vielä auki lokakuun loppuun ja aukeaa taas keväällä tuhansien tulppaanien kukkaloistoon.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-pyöräillen-Givernyyn

Monet´n puutarha sijaitsee Givernyssä, n. 80 km Pariisista ja sinne pääsee joko opastetulla retkellä, vuokraamalla auton tai junalla, kuten me teimme. Junia lähimpään kaupunkiin Vernoniin ei mene kovin usein (= kerran kolmessa tunnissa tai jotain), joten kannattaa tsekata etukäteen, milloin junat lähtevät. Etukäteis- suunnittelu kannattaa myös siksi, että puutarhaan pitää netistä lippuja ostaessa koronan takia varata aika sisäänpääsyyn, onneksi ajoista ei olla kovin tarkkoja😁

Givernyyn on Vernonin juna-asemalta n. 5 km. Sieltä lähtee shuttlebussi, mutta kiva idea on vuokrata vastapäisestä kahvilasta pyörä, niin saa liikuntaa ja pääsee pyöräilemään pienen kaupungin läpi joen rantaan ja peltojen halki. Pyöriä mainostetaan sekä netissä, että paikanpäällä vain ranskaksi, mutta turisteihin totuttu ja englannilla pärjää hyvin, jos ranska ei täysin ole hallussa.


Rivin-Puutarhasuunnittelu-Monet´n-puutarhan-kukkaloistoa
Rivin-Puutarhasuunnittelu-Monet´n-talo-Givernyssä
Rivin-Puutarhasuunnittelu-Vierailulla-Monet´n-puutarha
Rivin-Puutarhasuunnittelu-upea-Monet´n-puutarha

Vaikka Claude Monet ei koskaan käynytkään Japanissa, kaikkialla on japanilaisia vaikutteita ja alueen keskeinen osa on japanilaistyylinen puutarha kaarisiltoineen.


Monet asui talossaan 43 vuotta, ja useita hänen taulujaan on vielä esillä. Kuuluisin Monet`n tauluista Waterlilies myytiin 20 vuotta sitten yli 20 miljoonalla eurolla (HS 2002). Vaikka taulua ei talossa ollut, niin lummelampea sai ihailla elävänä paikan päällä😊


Rivin-Puutarhasuunnittelu-Monet´n-puutarha-kuuluisa-lummelampi
Rivin-Puutarhasuunnittelu-Monet´n-puutarhan-lummelampi
Rivin-Puutarhasuunnittelu-Monet´n-talossa-oli-esillä-hänen-taidettaan
Rivin-Puutarhasuunnittelu-Upea-Monet´n-puutarha-levittäytyy-ympärillä
Rivin-Puutarhasuunnittelu-Upea-Monet´n-puutarha
Rivin-Puutarhasuunnittelu-Upeassa-Monet´n-puutarhassa-on-maalattu-väreillä
Rivin-Puutarhasuunnittelu-Monet´n-talo-oli-hänen-kotinsa-43-vuoden-ajan
Rivin-Puutarhasuunnittelu-Claude-Monet´n-Vene-taulu
Rivin-Puutarhasuunnittelu-Vene-taulun-veneet-olivat-näkyvillä-Monet´n-puutarhassa
Rivin-Puutarhasuunnittelu-Upeassa-Monet´n-puutarha-on-maalattu-väreillä
Rivin-Puutarhasuunnittelu-Upea-Monet´n-puutarha-levittäytyy-ympärillä
Rivin-Puutarhasuunnittelu-Monet´n-puutarhassa-riittää-ihailemista
Rivin-Puutarhasuuunnittelu-Monet´n-puutarhassa-on-paljon-japanilais-vaikutteita

Monet kuoli 1926 ja hänen poikansa luovutti myöhemmin puutarhan taidesäätiölle. Puutarha jäi heitteille, villiintyi, ja sen valtasivat vahvimmat kasvit, rikkaruohot ja bambu, sekä puut kasvoivat vapaasti isoiksi. Vasta melkein viisikymmentä vuotta myöhemmin aloitettiin valtava urakka puutarhan kunnostamiseksi.


Upea puutarha lumosi ainakin meidät täysin ja pääsimmekin jo hyödyntämään sieltä saamaamme inspiraatiota työn alla olevassa projektissa, joka valmistuu ensi kesänä.


Sirpa & Sanja


Comentários


bottom of page