top of page

Puutarhan muodonmuutos - mitä nyt tehty?

Tänä vuonna päätin toteuttaa kaikki suuret suunnitelmani pihamme suhteen ja tehdä puutarhastamme helppohoitoisemman. Olimme ideoineet suunnitelmia yhdessä Sanjan kanssa. Ne olivat tietokoneella, muutokset priorisoitu, materiaalit tilattu, mutta toteutukseen tarvittiin apua, joten olin yhteydessä 4H:hon. Pian sain yhteydenoton Paikatkuntoon

nuorelta, reippaalta yrittäjältä Visalta, joka lupasi tulla avuksemme kaverinsa kanssa. Pojat tekivät raskaimmat työt, itse hoidin suunnittelun, neuvonnan ja viimeistelyn.

Kuinka kaikki sai alkunsa? Lue se täältä ja kuinka muutos jatkui ?


Nyt kun suurimmat pihan ärsytyksen kohteet oli hoidettu pois päiväjärjestyksestä, oli aika siirtyä suunnitelman 2.vaiheeseen = muuttaa etu- ja takapiha siistimmiksi. Molemmat olivat huomaamatta kehittyneet aika ryteiköiksi ja vaikka ne olivat olleet to-do -listalla jo myös muutaman vuoden, homma ei ollut edennyt.

Etupiha

Etupiha oli päässyt pahasti ränsistymään, eikä todellakaan ollut mikään talon käyntikortti enää! Koska olin päättänyt tehdä isomman muutoksen tänä kesänä, rikkaruohot rehottivat kuusamien kanssa valtoimenaan (yleensä leikkaan kuusamat joka kesä). Kuunlilja oli moninkertaistunut ja angervo ja kurjenmiekat olivat hypähtäneet penkkiin jostain itsestään.

Kuusamat, angervo, kurjenmiekat poistettiin, kuunlilja siirrettiin portin vasemmalle puolelle. Oikealle puolelle jäi vain pesäkuusi, jonka seuraksi istutin marjakuusen.

Nythän ei istutuksia saisi tehdä, koska kasvit ovat lepotilassa, mutta lomalaisen on pakko tehdä muutoksia silloin, kun siihen on aikaa. Kastelu on tietysti hoidettava päivittäin.

Yrttikehikko


Olin wabi sabin oppien mukaan kierrättänyt käytöstä poistetun pergolan ja pojan trampoliini kehykset yrttikehikoksi, sekä sijoittanut vanhan penkin ja kaadetun puun kantoja istuimiksi. Aiemmin kehikkoa ympäröi imukärhövilliviini poistettiin muutoksen alussa. Vaikka se on syksyväreissään upea, se on myös mahdoton leviämään.

Rikkaruohot poistettiin, lisättiin runsaasti katetta, sekä uusia pyörökivi alueita. Lisäksi muotoilin kasveja kuten marjaomenapensasta, jonka leikkaan vuosittain pilarimaiseksi. Syksymmällä on tarkoitus poistaa lisää kasveja ja siirtää pergolakehikkoon säleikköpäärynät.

Seuraavassa postauksessa kerrotaan itämaisen puutarhan osan muutoksesta, joka on jo alkanut.Mukavaa viikonloppua,

Sirpa

Comments


bottom of page