top of page

Mitkä ovat vuoden 2018 puutarhatrendit

Vuoden 2018 puutarhatrendejä hallitsevat hyväolo, rento yhdessäolo,  luonto, luonnollisuus, erilaiset materiaalit ja viime vuodeltakin tuttu kierrätys.

Sisätilat + ulkotilat + hygge

Sisä- ja ulkotilojen raja hämärtyy yhä enemmän: olohuone- ja keittiötilat löytyvät nykyään usein myös puutarhasta. Sisätilojen tyyli ja värit jatkuvat ulkotiloissa. 


Rivin-Piha-suunnittelu-sisätilat-jatkuvat-ulkona

Tärkeää on rento yhdessäolo ja sen tuoma hyväolo, tanskalaisittain "hygge”.

Astiat, ruoat ja juomat kulkevat näppärästi joko tarjottimella tai korissa, joita löytyy eri materiaaleissa, väreissä ja kuoseissa.  


Ruoan ei tarvitse olla monimutkaista: tuoreet hedelmät, vihannekset voi lohkoa ja maustaa omassa puutarhassa, terassilla tai parvekkeella kasvatetuilla yrteillä.Ruoan ulos kuljettaminen vaatii enemmän vaivannäköä, mutta sen korvaa monin verroin puuhastelu ulkoilmassa ja mukava yhdessäolo. 


Rivin-Piha-suunnittelu-ulkona-viihdytään

Oleskelu, ruokailu tai kahvihetki luonnon keskellä antaa uutta energiaa tai voi vain rauhoittua ja nauttia ympärillä olevasta luonnosta. 


Rivin-Piha-suunnittelu-ulkona-viihdytään

Huonemaisissa ulkotiloissa isot, itserakennetut ruukut toimivat viherseinäkkeenä. Erilaiset yhdistelmät, heinät ja ruukuissa viljeltävät vihannekset, hedelmät, marjat, yrtit tai syötävät kukat ovat sulassa sovussa keskenään.


Erilaiset materiaalit, kierrätys ja luonnonmukaisuus


Luonnollisuus, luonnonmukaisuus, kierrätys ja erilaiset materiaalit tekevät tuloaan minimalististen, suoraviivaisten tilojen rinnalle tai niihin yhdisteltyinä. Tärkeitä elementtejä ovat tuli, vesi ja kivet, joita käytetään eri tavoin. Pelkistetystä mustasta ja harmaasta siirrytään hiljalleen pehmeämpiin väreihin.


Rivin-Piha-suunnittelu-luonnonmukaisuus-ja-kierrätys-osa-vuoden-2018-puutarha-trendejä

Puutarhoissakin näkyy huoli ilmaston lämpenemisestä, luonnon hyvinvoinnista ja pölyttäjien vähenemisestä. Hyönteisten avuksi voi hankkia hyönteishotellin, jossa niiden on hyvä talvehtia linnuilta suojassa erityisesti, jos pihassa ei ole talvehtimiseen sopivia lehtikasoja.


Luonnonkiviä yhdistellään muihin kivimateriaaleihin, puuhun tai betoniin antamaan uutta ilmettä ja monimuotoisuutta. Betonilaattojen geometriset muodot toistuvat luonnon kivien pyöreissä muodoissa ja niistä syntyy näyttäviä kokonaisuuksia.


Rivin-Piha-suunnittelu-luonnonkiviä-yhdistetään-betoni-kiviin-vuoden-2018-puutarha-trendeissä
Rivin-Piha-suunnittelu-luonnonkiviä-yhdistetään-betoni-kiviin-vuoden-2018-puutarha-trendeissä
Rivin-Piha-suunnittelu-vesi-on-tärkeä-vuoden-2018-puutarha-trendeissä

Kivi ja vesi yhdistyvät näppärästi Aasiassa toteutetussa vesiruukussa. Yksinkertaisimmillaan ruukun voi täyttää vedellä ja siihen laittaa vesikasvin ja pienen pumpun. On tärkeää, että vesi kiertää, jolloin se pysyy paremmin puhtaana. Yksi iso haaste on puista tippuvat urvut ja muut roskat. Yksi kokeilemisen arvoinen idea on siivilöidä ne pois akvaarioissa käytettävällä haavilla.


Sanja & Sirpa

Comments


bottom of page