• Sirpa

Ranskasta inspiraatiota ruukkuihin

Kun ulkona on takatalvi, ei puutarhassa askartelu samalla tavalla innosta kuin yleensä. Olen alkanut laittaa kasveja ulkoruukkuihin (useiden kesäkukkien kanssa kannattaa olla vielä varovainen, koska yöllä saattaa olla pakkasta). Jatkan samoilla linjoilla kuin aiemminkin. Käytännössä tämä tarkoittaa ruukkuja, joissa on heiniä tai erilaisia havuja, pieniä puita tai köynnöksiä kuten passionhedelmä. Lisäksi kuorikatetta tai kiviä. Kesäkukkia vähän ja varovasti yhdistäen.


Katsaus Nizzassa otettuihin kuviin antaa uutta inspiraatiota.Erivärisiä ja kokoisia kiviä yhdistelemällä saa elävää rouheaa pintaa. Tämä toimii sekä puutarhassa, että isoissa ruukuissa.Viime keväänä ostetut kaksi Japanin sypressiä talvehtivat ruukuissa talon seinustalla. Yleensä siirrän kesän ruukuissa olleet kasvit talvehtimaan maahan, mutta ruukkujen oli pakko olla terassin lipan alla, koska muuten ne olisivat täyttyneet lumesta, jäätyneet ja haljenneet. Ruukuissa ollut styroksi ja ehkä myös talon seinästä huokuva lämpö saattoivat edesauttaa talvehtimista.


Lisäsin mullan joukkoon kompostoitua hevosenlantaa ja kevätlannoitetta. Kiuaskivet menivät juuri sopivasti vaihtoon, ja harmaat, pyöreät kivet löysivät paikkansa Japanin sypressien alta.Heinät ja kivet ovat upea yhdistelmä.


Istutin kierreröyhyvihvilää varrellisen syreenin juurelle. Syreeni on talvehtinut ruukussa jo muutaman vuoden. Kierreröyhyvihvilä ei oikein kunnolla kestä Suomen talvea, mutta on kiemurainen, kaunis kesäheinä.

Punertavaa koriste murskan täytyy olla märkää ennen kuin sen punertavuus tulee esiin. Ehkä hieman pettymys sinällään. Hurmesilkkiheinä Red Baron on hurmaava sen lehden päiden loistaessa tumman punaisina. Rubiinisarakki on kauttaaltaan upean punertavan kuparinvärinen.
Ranskassa kookkaita valkoisia kiviä on aseteltu terassille koristeeksi tai kukkapenkin reunaan.Valkoiset kiuaskivet korostavat verililjan tummaa, punertavaa väriä. Kuvia postatessani päätin, että laitan vielä kuorikatetta kivien alle.


Mukavaa päivää!


Sirpa