top of page

Ruukut ja amppelit


Kun alkukeväästä kukkakaupat ja puutarhamyymälät olivat useissa maissa kiinni, niin miljoonia kukkia hävitettiin tai jaettiin hyväntekeväisyyteen. Huhtikuussa kukkien ja kasvien kysyntä räjähti ja nyt joillain puutarhaliikkeillä Suomessakin on haasteellista saada kasveja Keski-Euroopasta eri maiden kilpaillessa tilauksista keskenään. Jos nettitilauksesi on juuttunut tilausruuhkaan kuten meidän tilauksellemme kävi, ei hätää, ruukkuihin voi laittaa melkein mitä kasveja tahansa täydentämään perinteisiä kesäkukkia.


Olemme keränneet kuvia ruukkuistutuksistamme, joissa kesäkukkia on usein täydennetty puutarhasta löytyvillä perennoilla, havuilla ja heinillä.


Verililjapuut


Huomaatko eron? Oikealla on tavallinen verililjapuu, kun vasemmalla on sen pinkki versio. Se on luonnossa vielä kauniimpi kuin kuvassa pinkin värin loistaessa lehden keskellä.Heinät


Molemmissa kuvissa on puutarhassa talvehtineita heiniä. Osa heinistä on talvenkestäviä, ja jos sinulla on siihen mahdollisuus, kannattaa ainakin yrittää siirtää heinät syksyllä maahan ja peittää ne pakkaspeitolla. Keväällä ne voivat aluksi olla hieman nuhjuisen näköisiä, mutta ei kannata heti heittää niitä kompostiin. Vähän aurinkoa ja vettä ja ne piristyvät.

Nelikulmaisessa ruukussa takana on lusikkamaksaruoho.Yrtit


Yrttejä voi kasvattaa siemenestä, ostaa taimena tai jakaa monivuotista kasvia osiin. Voit myös sijoittaa marketista hankkimasi yrtin koristamaan kesäpöytää.

Valkoisessa ruukussa minttu. Koirapatsas Loviisasta.

Perennat


Terassin tilaa voi jakaa myös sijoittamalla useita samanhenkisiä ruukkuja yhteen.Ruukkuihin on istutettu kuunliljaa, kurjenpolvea, muratteja sekä hernepensas ja valkoiseen koriin varjoyrttiä. Isoissa koreissa on koristebataatin ja orvokkien lisäksi laukkoja, kuun- ja päivänliljoja sekä puutarhassa talvehtineen muratin oksia.

Amppeleihin ei tarvitse välttämättä aina ripustaa kukkivia kesäkukkia. Huonemaista tunnelmaa saadaan, kun kasvit muistuttavat viherkasveja.

Amppeleissa on puutarhassa kasvavaa varjoyrttiä ja maksaruohoa. Tumma kasvi on koristebataatti.
Terassin yhtä reunaa reunustavat istutusaltaat ja amppelit ja toisella reunalla kasvaa viinirypäleitä istutusaltaassa.

Havut


Japaninsypressit ovat viihtyneet jo muutaman vuoden korkeissa ruukuissa. Viime keväänä niiden juurelle lisättiin vain pyöreitä kiviä. Nyt haluttiin lisää väriä ja juurelle istutettiin riippuvia kesäkukkia. Pienemmässä ruukussa on laukkoja, joiden lehdet leikattiin lyhyemmiksi niiden alkaessa kellastua.

Kestävät tuijat ja pronssisarat ovat talvehtineet tilanjakajina toimivissa istutusaltaissa jo useamman vuoden. Pronssisarat näyttävät vielä ehkä hieman värittömiltä, mutta tummuvat ajan mittaan saatuaan vettä ja aurinkoa.Hortensiat


Vahvat terassihortensiat ovat meidän molempien suosikkikasveja. Ne kukkivat koko kesän, kestävät vähän kylmääkin ja hyvällä onnella selviävät talven yli maahan siirrettyinä ja pakkaspeitolla peitettyinä. Hortensiat ja pallosypressi on istutettu korkeisiin ruukkuihin odottamaan terassi-alueen muutosta. Ruukuista tulee osa piha-aluetta (katso ruukkutrendit 2020 postaus.) Muutos on vielä kesken, mutta kerromme siitä lähi aikoina.
Mukavaa viikonloppua!


Sanja ja Sirpa

Comments


bottom of page