top of page

Sisusta huonekasveilla

Syksy on jo pitkällä ja talvi tekee väistämättä tuloaan. Ulkona suurin osa kukista on lakastunut pudottaen lehtensa ja tuntuu, että vihreää väriä täytyy lisätä sisällä. Huonekasvien paikatkin kaipaavat vaihtelua.


Joskus inspiraatio voi syntyä, kun näkee ruukun, kuten kävi Sirpalle Arabian Nappula ruukun kanssa. Se tuntui sopivan täydellisesti olohuoneen pöydälle, sekä maton ja tuolien väreihin. Samalla löytyi uusi paikka varjoviikunalle. Ne eivät pidä muutoksesta, mutta ilmeisesti Muurlan kasteluvahti auttoi asiassa ja nyt varjoviikuna kukoistaa ruukussaan.Kasveilla voi sisustaa kaikki huoneet, myös ikkunallisen WC:n tai kylpyhuoneen (palmuvehkasta väitetään, että sen voi laittaa vaikka komeroon). Upea kupari tuo lämpöä sisustukseen ja sopii hyvin yhteen ruusukullan kanssa. Vanha, kuparinen jääpala-astia on löytänyt uudet puitteet Sanjan WC:ssä.


Sanja kasasi perityt, vanhat matkalaukut pinoon vierashuoneessa asetellen niiden päälle fiikus- ja varjoviikunaruukut kupariseen telineeseen. Huoneen muutostyöt ovat vielä vaiheessa, mutta ehkä esittelemme niitä myöhemmin talvella.


Aina ei tarvita ruukkua, vaan kasvin voi laittaa omassa ruukussaan sopivaan maljakkoon. Graafinen begonia maculata eli pilkkubegoniaa mallattiin ensin tavalliseen kukkaruukkuun, sitten tummaan, luumunväriseen maljakkoon ja lopulta se päätyi vaaleaan, punoksilla kuvioituun peltiruukkuun. Mullan päälle on aseteltu valkoisia kiviä korostamaan kasvin valkoisia pilkkuja.
Kevyet, sirot kasvit ja vaaleat ruukut korostavat huoneen vaaleutta ja valoisuuttaa. Trendikäs huonekuusi tuo olohuoneeseen jo hieman joulun tunnelmaa.Tummat, melkein mustat huonekasvit ovat harvinaisia, mutta nykyään niitäkin löytyy, kuten esim. tummapalmuvehka (yllä). Sirpan kylpyhuoneessa se kaipasi selvästi lisää valoa ja isot lehdet kuihtuivat pikkuhiljaa. Nyt pienet lehtien alut koristavat keittiön saareketta.


Luurankovehkan tummanvihreä sävy tuntui korostavan keittiön tummanharmaata seinää, ja se sijoitettiin yksinäisen pullojukan viereen. Pajukorit mätsäsivät saarekkeen tuolien väreihin, joten pyykkikorit uudelleensijoitettiin.Jopa varjoisien huoneiden ilmettä voi piristää viherkasveilla, kun muistaa valita vähän valoa tarvitsevan kasvin, kuten esimerkiksi muratin, vihreän palmuvehkan tai kultaköynnöksen. Muratin voi asettaa rennosti vaikka keittiön ylätasolle.Jos tila kaipaa uutta ilmettä, se syntyy helposti ja kohtuu edullisesti isolla, korkealla viherkasvilla, kuten näyttävä Ficus microcarpa bonsai varjoviikuna. Varjoviikuna on äärimmäisen herkkä muutoksille ja tiputti suurimman osan lehdistään, kun joku oli sitä mieltä, että se kaipasi lisää kosteutta ja antoi sille "kokovartalo suihkutuksen". Nyt paikalla on uusi kasvi ja kastelukaan ei ole enää ongelma, kun kasteluvahti hoitaa veden annostelun pitäen kosteuden määrän sopivana.


Lämmintä viikonloppua ja isänpäivää!


Sanja & Sirpa


Kommentare


bottom of page