Ruukut ovat kokeneet viime vuosina muodonmuutoksen, kun on kehitetty uusia materiaaleja ja jännittäviä, erilaisia muotoja. Tässä erilaisia ruukkuja ja vinkkejä niiden käyttöön.
Kestävät kevytbetoni ruukut
Nämä ovat yhdet omista suosikeistani ja niitä löytyy meiltä montaa mallia ja väriä. Kevytbetoniruukkuja on helppo siirrellä paikasta toiseen, koska ne ovat kohtuullisen kevyitä tyhjinä. Täytenä niiden siirtely onkin sitten toinen juttu. Jos istutat havukasveja ruukkuihin tai täytät ne syksyllä havunoksilla, voit nauttia vihreydestä koko talven. Hyvälaatuiset ruukut säilyvät vuodesta toiseen kauniina rikkoutumatta, huonompilaatuiset saattavat haljeta tai niistä voi talven jälkeen rapista palasia pois.
Puiset ruukut ja istutusaltaat
Puiset ruukut ja istutuslaatikot näyttävät luonnonmukaisilta ja ekologisilta, mutta tuskin esim. kestopuu kuitenkaan kovin
ekologista on. Istutusaltaita voi myös rakentaa itse (meiltä löytyy postaus niiden rakentamisesta täältä). Kestopuiset tai maalatut ruukut kestävät hyvin aikaa, kunhan niitä muistaa maalata tai öljytä säännöllisesti.
Trooppisista puulajeista akaasiasta, mangopuusta ja tiikistä tehtyjä ruukkuja ja altaita näkee nyt kaupoissa. Kannatta etukäteen miettiä niiden käyttötarkoitusta ja sijoituspaikkaa, koska esim. akaasiasta sanotaan, että se pitää siirtää pois sateesta, mikä ei ole kovin toimiva ratkaisu avoterassille.
Ekologiset ruukut
Kestävyys ja ekologisuus ovat yhä useammalle tärkeitä arvoja hankintoja tehdessä, joten luonnollisesti myös ruukuissa on alettu ottaa huomioon näitä aspekteja. Merkit kuten Elho ja Ecopots tekevät kierrätysmuovista ruukkuja, joista osa on varustettu myös altakastelujärjestelmällä. Ecopots ruukut ovat CO2 neutraaleja ja Elhon ruukut valmistetaan tuulivoimalla. Ne kestävät auringon valoa ja talvipakkasia. Värejäkin on jo saatavilla muita kuin klassiset valkoinen, musta ja harmaa.
Paju, rottinki, meriheinä ja muut luonnon materiaalit
Nämä voisivat olla yhtä hyvin ekologisten ruukkujen kategoriassa, mutta laitoin nämä erikseen, sillä nämä luonnon materiaaleista punotut ruukut ja korit eivät kauaa kestä ilman suojausta taivasalla vaan toimivat paremmin parvekkeella tai katetulla terassilla. Punotuilla koreilla ja ruukuilla tuot lämpöä sisustukseen, ja ne sopivat erityisen hyvin romanttiseen-, skandinaaviseen- ja bohotyyleihin.
Tilanjakajat
Tilanjakajaruukkuja saa nykyään useista eri materiaaleista kuten muovista, puusta tai kevytbetonista. Kapeilla, korkeilla ruukuilla jakaa näppärästi tilan vihreällä "seinällä" tai tuo näkösuojaa lasitetulle parvekkeelle.
Korkeissa tilanjakajaruukuissa saattaa olla pienemmät ruukut sisällä ylhäällä ja alaosa tyhjillään Pienehköissä sisäruukuissa ei ole paljon tilaa monivuotisten kasvien juurille, joten sisäruukkuihin kannattaakin istuttaa kesäkukkia tai huomioida, että esim. tuijien juuret täyttävät ruukut jo muutamassa vuodessa, jolloin ne täytyy vaihtaa isompaan ruukkuun.
Terassilla monivuotisilla kasveilla tai pikkupuilla on paremmat mahdollisuudet selvitä talvesta solupropeenimuovista valmistetuissa termoruukkuissa. Tilanjakajaruukuksi sopii tietenkin mikä vaan suurikokoinen ja korkea ruukku, joka tuo sisä- ja ulkotiloihin näyttävyyttä ja vihreyttä. Mikäli termoruukun ulkonäkö ei miellytä, voi sen sijaan ison ruukun vuorata esim. styroxilla suojaamaan puiden ja monivuotisten kasvien juuria.
Uudet muodot
Ei pelkästään värit, mutta myös ruukkujen muodot vaihtelevat. Kasvoja ruukuissa on nähty jo muutaman vuoden ajan, mutta tuntuu, että tarjolle tulee koko ajan näyttävämpiä ruukkuja eri tavoin viimeisteltyinä. Uusimpana trendinä ovat jalalliset ruukut, joita löytyy niin sisälle kuin uloskin.
Yhdistele vanhaa ja uutta
Aina ei tarvitse hankkia uutta vaan voi hyödyntää jo olemassa olevaa koriste-esinettä tai ruukkuja uudella tavalla ja laittaa niihin vaikka helmihyasintteja. Myös vaasi tai Mariskooli toimii hyvin terassilla, kun siihen istuttaa pieniä kevään kukkasipuleita tai hortensian.
Olemme ensi viikonlopun Tampereella Virittäydy vapaalle -messuilla, nähdään siellä!
Sirpa
Comments