• Sirpa

Syötävä puutarha


Vihannesten kasvattaminen ei ollut aiemmin minun juttuni, mutta viime kevät muutti sen kuten monta muutakin asiaa. Koska helppo esikasvatus turve- ja sammalkiekoilla tuotti tulosta, ovat chilin ja paprikan siemenet tänäkin vuonna itämässä. Vaikka viime vuonna tein kokemattomuuttani melkein kaiken väärin, Californian Wonder -paprika sinnikkäästi väänsi yksittäisen hedelmän. Nyt yritän sen lisäksi kasvattaa Astor vihannespaprikaa, jonka hedelmät saattavat kasvaa jopa 25-30 cm pitkiksi. Molempien paprikoiden pikkuriikkiset taimet pilkistävät jo esiin.

Viime vuonna katselin ihaillen ja kateellisena naapurini keittiön ikkunalla kasvavia suuria versoja. Hänen mielestään ne oli istutettu liian aikaisin, kun taas itse tuskailin olleeni liian myöhässä. Niin kuin monessa asiassa oikea ajoitus ratkaisee. Siemenpusseihin on kyllä merkitty sopiva esikasvatusajankohta, mutta koska pusseja on kymmeniä, merkitsin pusseihin numerolla esikasvatuksen aloittamiskuukauden ja lajittelin pussit numeroiden pohjalta aikajärjestykseenTällä viikolla värinokkonen (isokirjopeippi) ja latva-artisokka pääsivät esikasvatukseen. Seuraavaksi vuorossa ovat amppeli- ja kirsikkatomaatit, köynnöspinaatti, pavut sekä kaneli- ja punalehtisen basilikan siemenet.


Kasvimaalla kasvoi aiemmin enimmäkseen yrttejä ja joskus jokunen salaatinlehti. Viime vuonna hankimme lisää istutuslaatikoita ja rakensimme seinäkkeen salaateille, johon istutin rukolan, lehti- ja tammenlehtisalaatin lisäksi salaattikaaleja komatsunaa, tatsoita ja mizunaa. Ne pysyivät seinäkkeessä pieninä ja maukkaina, joten sama suunnitelma on tällekin vuodelle. Seinäke on siitä näppärä, etteivät puutarhamme citykanit pääse herkkuihin käsiksi.


Myös mökki saa osansa suvun vihannesinnostuksesta, sinnekin on tarkoitus hankkia istutuslaatikoita. Oikeastaan ne piti sijoittaa sinne jo viime vuonna, mutta ajatus päätettiin unohtaa, kun Uudenmaan rajat sulkeutuivat - saa nähdä kuinka tänä vuonna käy...


Sirpa