top of page

Syystressiä - aika loppuu kesken!

Pakko hyväksyä; on jo lokakuu, syystöistä suurin osa tekemättä ja eilen satoi ensimmäisen kerran räntää.. Sipulit on istuttamatta, syysistutukset tekemättä ja kesäkalusteet vielä pitkin pihaa.

Viikonlopun tulos: reunustetut neliöt ja säleikköpäärynä.

Viime viikonloppuna oli upea ilma, ja molemmat päivät lipsahtivat huomaamatta betonikivien ja ylläolevan istutusalueen muutoksen parissa, mutta nyt kylmä ilma ja totuus iskevät täysillä. Etupihalla on kolme jättisäkkiä odottamassa. Kuorikatteet ja mukulakivet on onneksi suurimmalta osalta levitetty ja loput on helppo siirtää takapihalle talven ajaksi, mutta 200kg valkoista koristekiveä on jo haasteellisempi urakka...

Aikaisempi lajike odottaa leikkausta lehtien karisemisen jälkeen. Oksia jätetään vain muutama, jotka leikataan 6-8. silmun yläpuolelta.

Toisessa viiniköynnöksessä on ensimmäistä kertaa hapahkoja rypäleitä, jotka makeutuvat pakkasen myötä. Taito on kuulemma nähdä, milloin ne täytyy poimia ja voi olla, ettei mene ihan putkeen.

Hurmesilkki- ja pampaheinät

Sipulit täytyy saada maahan ennen maan jäätymistä. Samoin ruukkukasvit, joiden selviämistä talven yli haluat kokeilla, kannattaa istuttaa maahan. Ruukut halkeavat helposti talvella ja vaikka betoniruukut kestäisivätkin lunta ja jäätä, niin harvat kasvit talvehtivat niissä. Ruukkuihin istutetut arat heinät, buxukset ja muut pikku puut kannattaa siirtää maahan talvehtimaan pakkaspeitteen alle. Yleensä puksipuut ja jotkut heinät ovat selvinneet maassa talven yli. Epävarmat pampaheinätkin talvehtivat viime vuonna. Niitä ei kuulemma kannata leikata ennen talvea. Toisaalta taas verililjat eivät selviä ulkona, joten aiemmista yrityksistä viisastuneena ne pääsevät täna vuonna sisälle lämmittelemään.Nurmikon leikkaus ja vesialtaan tyhjennys kuuluvat tämän viikonlopun ohjelmaan samoin lehtien haravointi mökillä. Omalla pihalla lehdet ovat vielä puissa, eikä lehtikuusi ole vielä varistanut miljoonia pehmeitä neulasiaan, jotka täytyy imeä lehtipuhaltimella valkoisten koristekivien päältä. Marjakuusi odottaa muotoilua, samoin oikean kuvan kanadanhemlokki, jota leikkelen sen pienenä pitämiseksi.Syysvärit ovat upeita! Yöpakkaset ovat purreet perennoiden lehtiä ja ne pitää kaikki leikata - ja niitä on paljon. Onneksi sen asian voi jättää viimeiseksi, ja jos ei ehdi syksyllä, niin edestään löytää keväällä. No, jos pysyvä lumi ei tule vielä, niin marraskuut ovat usein olleet leutoja.


Jos haluat listan syksyn töistä, se löytyy postauksestatamme.

Mukavaa viikonloppua!


Sirpa


Comentarios


bottom of page