• Sirpa

Istutuslaatikon rakentaminen terassille


Olimme laajentaneet terassia muutama vuosi sitten. Sanja oli suunnitellut ja rakentanut sinne istutuslaatikot, jotka toimivat seinäkkeenä, mutta toivat myös kukkia ja vihreyttä terassille. Kulmaan oli jätetty kirsikkapuu osaksi terassia.

Istutuslaatikot terassilla
Istutuslaatikot reunustavat terassia ja tuovat näköestettä naapurin pihalle.


Yksi terassin sivuista kaipasi kuitenkin vielä uutta ilmettä. Sinne oli aikoinaan rakennettu muurikivistä istutusallas, jossa kasvoi eri kasveja. Ajan kuluessa suurimman tilan oli kuitenkin vallannut särkynytsydän. Kesän alussa oli kiva istua ja ihailla upeasti kukkivaa perennaa, mutta loppukesää kohti se kellastui, ruskistui ja ränsistyneet, kuolleet varret tököttivät terassin reunassa. Tarvittiin muutosta, joka sopisi yhteen myös terassilta näkyvän itämaisen puutarhan osan kanssa.


Särkyneetsydämet istutusaltaassa terassilla.
Särkyneetsydämmet ovat vallanneet vanhan istutusaltaan.


Päätimme jatkaa samantyylisellä istutuslaatikko idealla, mutta säilyttää näkyvyyden puutarhaan. Käytännössä siis rakensimme istutuslaatikon, joka oli maassa ja saman korkuinen kuin terassi, laatikon yläreunan ollessa terassin tasolla.Laatikko vuorattiin styroksilla, jotta kasvien juuret eivät paleltuisi. Styroksin ja reunan väliin laitettiin mustaa katekangasta, niin että valkoinen styroksi ei vilku lautojen raosta.


Istutuslaatikko valmistui terassille.
Valmis istutuslaatikko.

Istutuslaatikkoon istutettiin spriaalin muotoon leikattu tuija ja kaksi pallotuijaa. Niiden väliin istutettiin valkoisia jättilaukkoja. Laatikon oikeaan kulmaan jätettiin vuosia vanha pesäkuusi. Laatikkoa jatkettiin, niin että pesäkuusi tuli myös osaksi terassia. Uusi istutuslaatikko sopii nyt hyvin japanilaisen puutarhan osion kanssa ja samantyyliset valkoiset kivet jatkuvat myös istutuslaatikossa. Terassin reunaan asennettiin lisäksi vielä LED valot korostamaan kasveja myös illan hämärtäessä.


Spiraalin muotoinen Tuija istutuslaatikossa

Istutuslaatikon reunat täytyy vielä maalata tummaksi, jolloin laatikko saa viimeistellyn ilmeen ja sulautuu kauniisti terassin kanssa yhteen.


Jos mietit mihin ihanat särkyneetsydämet katosivat, niin ne löysivät oman paikkansa puutarhan toisesta osasta.Aurinkoista viikonloppua!


Sirpa