• Sirpa & Sanja

Terassin muutos - tässä lopputulos


Aloitimme viime kesänä terassin muutoksen. Sen ensimmäinen osa valmistui viime kesänä. Muutosta varten tilatut valkoiset kalkkikivet olivat seisseet nyt vuoden pihalla ja oli aika saattaa toinen ja kolmaskin vaihe päätökseen.


Miltä terassi näytti ennen muutosta?

Aiemmin terassi rajoittui seinäkkeeseen, jonka edessä oli matala taso, lyhtyjä ja ruukkuja. Näin haluttiin korostaa tilan huonemaisuutta. Seinäkkeen ja ruukkujen takana istutusaltaassa kasvoi ballerinaomenapuu, sekä erilaisia perennoja ja köynnöksiä. Vuosien kuluessa alue oli muuttanut muotoaan villistä kesymmäksi, kukat olivat vaihtuneet, mutta aina oli ollut ihana kesän kuluessa istua terassilla ja ihailla kukkien upeaa loistoa terassin reunassa (alla olevat kuvat).Mikä muuttui?

Viime kesänä Sanja ehdotti, että poistaisimme seinäkkeen, koska se loi helposti mielikuvan, että puutarha rajoittui siihen. Seinäkkeen poistamalla avaisimme näkymän puutarhaan sen koko laajuudessa. Aluksi tuntui pahalta, että kukkapenkki ja erityisesti ballerinaomenapuu hävitettäisiin. Talven aikana siihen oli kuitenkin iskenyt joku levä tai sieni, ja se oli erittäin huonokuntoinen. Vaikka sydäntä riipaisi, tiesin, että puu olisi pakko kaataa tänä kesänä, eikä voisi edes odottaa syksyyn. Toisaalta nyt päätös kaatamisesta oli helpompi tehdä, koska erityisesti ballerinaomenapuun kaataminen oli muutoksessa arveluttanut.


Muutoksen edellinen vaihe

Olimme aiemmin rakentaneet terassin jatkoksi istutuslaatikon, joka näkyy alla olevissa kuvissa. Siinä kasvoi kaksi pallotuijaa, valkoisia jättilaukkoja ja käärmetuija. Niiden viereen oli rakennettu erillinen lokero vanhalle, terassin osana olleelle pöytäkuuselle. Istutuslaatikko jatkui samalla tasolla kuin terassin reuna. Multa oli katettu valkoisilla kalkkikivillä ja kuumalla ilmalla laatikko oli James koiran lempipaikka, koska siinä oli viileä lököillä.Kesän alussa oli hankittu kolme korkeaa ruukkua, pallosypressi ja kaksi terassihortensiaa. Siinä vaiheessa vielä kuviteltiin, että uuden tason rakentaminen hoituu nopeasti. Sitten iski keittiöön vesivahinko, ja kaikki lomasuunnitelmat menivät uusiksi.Mitä tehtiin?

Vanhan kukkapenkin mullat ja kasvit siirrettiin puutarhan levennetyille reuna-alueille.

Alla olevista kuvista näkee, kuinka kukkapenkin paikalle rakennettiin istutuslaatikon jatkoksi leveä "porras" välitasolle ja aiemmin kukkapenkin edessä ollut betonikivinen polku peitettiin valkoisilla kalkkikivillä. Nurmikaistaletta levennettiin ja erotettiin mustalla rajausreunalla kivistä. Välitaso on vielä vaalea, mutta se käsitellään ensi kesänä samanväriseksi kuin mukin terassi.

Nyt kun katsoo sisältä ulos tai istuu terassilla, näkee terassin ympärillä olevan puutarhan laajemmin. Katse ei törmää heti seinäkkeeseen vaan voi huomioida tontin reunalla, nurmikon toisella puolella olevat isot istutusalueet ja pienen, kiveltä lähtevän vesiputouksen. Kyllä kannatti!


Terassin ympärille rakennettiin vielä kalkkikivistä polkuja, joista seuraavassa postauksessa. Mukavaa viikonloppua!


Sirpa