• Sirpa

Terassin sisustusta hyötykasveilla
Keväällä moni miettii ja suunnittelee, mitä kasveja terassin ruukkuihin laittaisi tai pelaa varman päälle ja ostaa tai esikasvattaa samat kesäkukat vuodesta toiseen.

Perinteisesti puutarhassa hyötykasvit ovat usein kasvimaalla istutuslaatikoissa tai kasvihuoneessa, kesäkukat ruukuissa ja perennat kukkapenkissä, mutta enemmän ja enemmän näkee, että erilaisia kasveja sekoitettavan keskenään.


Olin vuotta aiemmin Tuin Idee -messuilla nähnyt pöydän ja yrttimaan yhdistelmän, jossa yrtit tuotiin osaksi terassia ja jotenkin kiehtoi ajatus siitä, että ruoanlaittoon käytetyt vihannekset kasvaisivat ruukuissa lähellä paikkaa, jossa ne grillataan ja nautitaan, ja sen lisäksi, että niitä voisi hyödyntää kesäkeittiössä, ne olisivat myös koristeellisia.


Koska jotkut esikasvatetut taimet olivat aluksi pieniä, sekoitin esikasvatettuja ja ostettuja vihanneksia, perennoja ja kesäkukkia iloisesti samaan ruukkuun, jolloin ruukuista tuli näyttävämpiä. Osan istutuksista viimeistelin valkoisilla koristekivillä. Kuvassa (alla) tuolin vieressä chili viihtyy ruukussa, ja tummanpunainen värinokkonen, amppelitomaatti ja keisarinelämänlanka on istutettu samaan ruukkuun.Tummanvihreät palmukaalit kasvavat samassa ruukussa kesäkurpitsan kanssa. Monikäyttöistä, rustiikkista vesiallasta voi talvella hyödyntää tulisijana, nyt sen sisällä ruukussa on kierreröyhyvihvilä.Paprika Astor ja petunia Cascade Orchid Mist kasvavat sulassa sovussa samassa ruukussa, ja petunian vaaleanpunaiset kukkaset ovat kiva kontrasti paprikan tummien lehtien kanssa.Pari viime vuotta pallotuijien seurana on kasvanut pronssisaroja, mutta ne eivät enää selvinneet istutuslaatikossa viime talvesta. Nyt heinien tilalla kasvavat koristekurpitsat. Taustalla näkyy sumakki ja vaaleanpunainen ryhmäruusu.Terassin sivulle on rakennettu iso istutusallas, jossa kaksi viiniköynnöstä, muratti, kärhö, puksipuu, magnolia, koristeheiniä ja palsamiköynnös ovat viihtyneet jo vuosia. Keväällä siirsimme terassin ja istutusaltaan väliin kolme isoa ruukkua, joihin on istutettu kesäkurpitsaa, salaattia, tomtato (vartettu tomaatti ja peruna), keisarinelämänlankaa, koristeporkkanaa, chiliä, värinokkosta ym. Kesäkurpitsa kurottelee ylöspäin tukea ja viiniköynnöksen versoja vasten. Tomtatokaan ei ole mikään pikku kasvi, vaan jo puolitoistametrinen.Nyt Sanjan kanssa pidämme tauon postauksista, jäämme nauttimaan kesästä ja sen antimista. Ihanaa kesää!


Sirpa

0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki