top of page

Väriterapiaa Intiasta

Kun syksyiset ruskan sävyt ovat enää kasa lehtiä kompostissa tai kukkapenkkiä lämmittämässä, niin intialainen väriterapia kutsuu. Matkan voi tehdä joko omalla kotisohvalla kännykkää näpytellen tai fyysisesti siirtymällä Intian leutoon lämpöön. Kaikille aisteille on yllin kyllin virikkeitä. Intian syvät ja aurinkoiset värit hivelevät silmää, ihmeellisiä kulkupelejä tai muita virityksiä näkee kaduilla, ruoka on taivaallista, jalat ovat kävelystä väsyneet ja korvissa soi bassotorven tahdittama juhlamarssi.


Isoon, väkirikkaaseen maahan mahtuu myös paljon köyhyyttä ja kurjuutta, ja tunteiden kirjo vaihtelee - varmaa on, ettei Intia päästä sinua vähällä!


Rivin-Puutarha-suunnittelu-Intian-värikkäät-portaat

Kun mietimme lomakohdetta, niin päädyimme Goaan. Sen ollessa yksi rikkaimmista Intian osavaltioista, sieltä on "helpompi" aloittaa maahan tutustuminen. Alue ei ole ehkä Intiaa aidoimmillaan, koska Vasco da Gama löydettyä sen 1500-luvulla, se kuului pitkään Portugalille.


Ne vaikutteet näkyvät vielä vahvasti nykypäivässä: iso osa asukkaista on katolisia ja sukunimet kalskahtavat portugalilaisilta. Myös kirkot ovat saaneet vaikutteita eurooppalaisista rakennuksista. Goalla on hieman turistirysän maine, mutta hotellimme oli rannalla, pienessä Panajin kaupungissa turistialueiden välissä.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-Goan-linnake
Rivin-Puutarha-suunnittelu-Intian-värikkäät-talot
Rivin-Puutarha-suunnittelu-Intian-värikkäättalot

Talot on rakennettu lateniitistä, joka on rautaoksidia ja alumiinia sisältävä, väriltään syvän ruosteen punainen tai ruskea kivilajike. Talot mustuvat kosteassa ilmastossa ja niiden ylläpitomaalaus täytyykin tehdä vuosittain. Talojen väri onkin yksi varallisuuden mitta.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-Intian-torin-joulutähdet

Panajin torilta voi ostaa hedelmiä tai vaikka joulutähden.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-puisto_Goassa

Kaiken vilskeen keskellä on ihana kävellä rauhallisessa puutarhassa, joita Panajissa on mm. Joggers Park ja Municipal Gardens. Puutarhat ovat kauniita muotopuutarhoja ja nitä hoitamassa oli kymmenittäin ihmisiä.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-intialaiset-juhlat

Hotellissa ei paljon näkynyt turisteja vaan kaikki oli yhtä intialaista juhlaa: useita päiviä kestäviä häitä ja syntymäpäiviä. Vieraat olivat toinen toistaan kauniimpia upeissa, kimaltavissa kullan- tai hopeanhohtoisissa puvuissaan. Juhlijat levittäytyivät rannalle ja uima-altaalle, johon oli rakennettu katokset ja tarjoilut vieraita varten. Illalla torvet ja rummut kutsuivat juhlijoita.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-juhlat-rannalla-Goassa
Rivin-Puutarha-suunnittelu-juhla-koristeluja

Näinkin katon voi koristella juhlia varten


Rivin-Puutarha-suunnittelu-keltaiset-lököily-tuolit
Rivin-Puutarha-suunnittelu-keltaiset-kukat-ruukussa
Rivin-Puutarha-suunnittelu-juhlateltta-ja-auringonsuoja

Keltainen auringon väri ja oranssi ovat ilon, hilpeyden ja iloisen seurustelun värejä. Ehkä juurin siksi hotellimme oli valinnut ne pääväreikseen. Samat värit toistuivat myös aamuisin tuoreissa, puristetuissa mehuissa, joissa yhdistyvät juurekset, hedelmät ja maustejuuret.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-Goan-rantaa

Rannalla ei ollut turhan ahdasta. Päivisin siellä näkyi lähinnä matkustajia, jotka olivat lähdössä delfiinien tarkkailuretkelle ja lehmiä. Iltaisin rannalla oli vain lehmiä ja niiden jälkien siivoajia.


Sirpa

Comments


bottom of page