top of page

Tiesitkö tätä viherkasveista?

Alun perin piti kirjoittaa tämä postaus yhdessä, mutta Sanja sairastui alkuviikosta.

Ja kylläpä onkin ollut kiire viikko! James päätyi meille hoitoon, ja tyypillisenä kultaisenanoutajana se haluaa olla mukana kaikessa tekemisessä. Lisäksi aamuin, illoin kävellään kunnon lenkit.

Rivin-Vihersuunnittelu-kultainennoutaja
James lähdössä kyläilemään
Rivin-Vihersuunnittelu-Muratti-parantaa-sisä-ilmaa
Rivin-Vihersuunnittelu-kultainennoutaja-lenkillä

Jos on kiire. ja stressi painaa päälle, niin viherkasveilla on rauhoittava ja sisäilmaa parantava vaikutus. Luin NASA:n tutkimuksesta, jonka mukaan makuuhuoneeseen kannattaa sijoittaa huonekasveja, koska ne puhdistavat ja kosteuttavat ilmaa sekä parantavat unen laatua. Ilman kosteuspitoisuus helpottaa hengitystä ja auttaa ihon kuivumiseen. Tutkimuksen mukaan ilmanlaatua parantavia huonekasveja ovat mm. muratti, traakkipuu ja peikonlehti. Ne ovat hyviä vaihtoehtoja vähän pimeämpäänkin makuuhuoneeseen.


Myös fiikus parantaa ilmanlaatua, mutta valonpuutteessa talvella se tiputtaa herkästi lehtensä.


Fiikusta voi kasvattaa myös vedessä. Yrttien vesikasvatuksesta innostuneena päätin kokeilla uutta huonekasvitrendiä: vesiviljelyä eli hydroponieaa. Kasvin juuret puhdistetaan kaikesta mullasta vesihanan alla, ja se laitetaan veteen jonne on lisätty tippa lannoitetta. Likainen vesi vaihdetaan puhtaaseen n. 2-4 viikon välein. Kasvi kasvattaa uudet vesijuuret, jotka eivät mätäne, vaikka niin luulisi.


Rivin-Vihersuunnittelu-Fiikus-ja-hydroponica
Rivin-Vihersuunnittelu-Fiikus-ja-hydroponica

Yrtit ja salaatit tuovat väriä keittiön sisutukseen, ja meillä ne tuntuvat viihtyvän hyvin vesikasvatuksessa. Jos huoneessa on vähän valoa erityisesti talvella, kannattaa sinne sijoittaa kasveja, jotka eivät ole niin tarkkoja, vaikka valoa ei olisikaan erityisen paljon, kuten tummapalmuvehka, juurakko- eli luurankovehka tai pullojukka.


Rivin-Vihersuunnittelu-Salaatit-kasvavat-vedessäonica
Rivin-Vihersuunnittelu-luurankovehka

Hiuskorallikaktus, pilkkubegonia ja nukkatyräkki ovat näyttävän näköisiä, mutta sopivat heikommallekin viherpeukalolle helppohoitoisuutensa vuoksi. Pimeään huoneeseen niitä ei kannata laittaa, koska ne viihtyvät valossa. Ne voivat paksusti minunkin hoidossani, joten voin suositella!


Rivin-Vihersuunnittelu-hiuskorallikaktus
Rivin-Vihersuunnittelu-hiuskorallikaktus
Rivin-Vihersuunnittelu-pilkkubegonia
Rivin-Vihersuunnittelu-nukkatyräkki

Mukavaa viikonloppua!


Sirpa

Comments


bottom of page