top of page

Viherseinä yrteille ja salaateille

Vertikaalinen viherseinä ajatus on kiehtonut jo jonkin aikaa ja viime kesän Japanin matkan innosti lisää. Fukuokassa viherseinistä oli erilaisia versioita ja ajatus jäi kytemään.Viime vuonna oli kokeilussa seinään ripustettava kasvatuspussisysteemi, mutta se ei oikein toiminut.


Puutarhaohjelmassa tehtiin yksinkertaista yrttiseinää, josta innostuimme heti ja marssimme puukauppaan. Materiaaliksi valitsimme lämpökäsitellyn lehtikuusen, koska sitä ei tarvitse suojata puunsuoja-aineilla. Seinäkkeen taakse tuli kosteudenkestävää, filmipinnoitettua vaneria. Kannattaa kysyä kaupasta sen myrkyllisyydestä, koska levyjä on erilaisia.


Rivin Pihasuunnittelu yrttiseinäke

Aluksi tuntui käytännölliseltä idealta sijoittaa yrttiseinä kesäkeittiön lähelle, mutta koska se osa talon seinästä on aika varjossa, parempi paikka löytyi pihan perältä. Seinäke on irti talon seinästä, niin ettei talon seinä kostu, kun kasveja kastellaan.


Teimme ideasta oman version ja sijoitimme "hyllyille" juurikankaasta tehdyt pussit, niin että mullanvaihto seuraavana vuonna on helpompaa. Pussukat eivät saa olla liian sopivat, koska niiden pitää levittyä päistä (näppärä ompelee levennyksen päihin...). "Pussien" päät viimeisteltiin teipilla, koska niitit eivät jaksaneet pitää kankaan reunoja yhdessä, ehkä ompeleminen olisi toiminut paremmin.Sitten vaan täyttämään pussit mullalla ja kompostilla ja pinnalle yrttejä ja salaatin siemeniä. Seinässä kasvaa nyt ruohosipulia, eri salaatteja, salaatin koristeeksi tarkoitettuja oman puutarhan orvokkeja ja talven kylmäkäsittelyn jäljiltä puksipuun alkuja juurtumassa. Mizuna, sitruunakorianteri, wasabirucola ja rucola lisättiin tänään. Pian kun ilmat lämpenevät voi esikasvatetun kanelibasilikan taimia siirtää viherseinään.


Rivin Pihasuunnittelu yrttiseinäke

Tällä hetkellä on mietinnässä tippakastelulaite, josta hitaasti tihkuu vettä kasvien juurille. Helpompi olisi ollut tietysti ottaa se huomioon jo heti alkuvaiheessa. Samoin maata seinän edessä täytyy vielä työstää, kivet ovat jo valmiina odottamassa...


Ja tässä myöhemmin lisätty seinäke, jossa kasvit jo täydessä kasvuvauhdissa.


Rivin Pihasuunnittelu yrttiseinäke


Sanja & Sirpa
bottom of page