top of page

Yrttien vesikasvatus

Sanja oli kehunut, sisäkeittiöpuutarhan helppoutta, ekologisuutta, sekä kuinka yrttejä ja salaatteja voi käyttää kauemmin sen sijaan, että muutaman käyttökerran jälkeen huomaa niiden kelpaavan vain kompostiin.Remontin jälkeen halusin tuoda kasveilla lisää väriä pelkistettyyn keittiöön, mutta koska keittiö on talvisin pimeähkö, kasvien täytyi joko viihtyä varjossa tai vihervalaisin oli harkinnassa. Koska salaatit ja yrtit tarvitsevat runsaasti valoa, valollinen pöytäpuutarha tuntui hyvältä idealta. Sainkin sellaisen kesällä lahjaksi, mutta ehdin ottaa sen käyttöön vasta myöhään loppusyksystä. Yllä kuvia Sanjan keittiöpuutarhasta (6 yrttiä) ja alla minun (12 yrttiä).


Meille ei töiden ja harrastusten lomassa jää paljoa aikaa istutella tai sumutella yrttejä sekä huolehtia, että salaatit saavat tarpeeksi usein vettä. Sanjan mukaan Tregren vesipuutarhan käyttö oli helppoa ja se on totta. Muovipussi poistetaan ja kaupasta ostettu yrtti tai salaatti istutusruukkuineen huuhtaistaan juoksevassa vedessä puhtaaksi ja sijoitetaan sitten vesiviljelyastiaan ruukkuineen päivineen. On myös mahdollista käyttää siemenviljelyä, jos haluaa kasvattaa kasvit itse alusta alkaen. Keittiöpuutarhaan liittyvä Smart Gardener applikaatio ilmoittaa älypuhelimeen, milloin vettä tai lannoitteita pitää lisätä. Sen käyttö ei ole pakollista, vaan puutarha toimii myös perusasetusten pohjalta.Yrteistä ja salaateista on kauemmin iloa ilman, että se aiheuttaa paljoakaan työtä. Basilika on haaroittunut leikkauskohdista, josta uusia lehtiä on jo tulossa. Korianterissa on muutama kellertävä lehti, mutta muuten se voi hyvin. Normaalisti ne olisivat jo joko kuivuneet tai mädäntyneet. Salaateista sanotaan, että niihin kehittyy uusia lehtiä, en osaa sanoa vielä, onko näin. Villirucola innostui heti alussa kukkimaan.Hurahdin jo pari vuotta sitten yrtteihin, ja sen jälkeen keitokset ovat kuulemma nousseet ihan eri tasolle. Kunnia ei ole laittajan vaan käytettyjen mausteiden: valkosipulin, chilin ja yrttien.


Sisäpuutarhojen muotoilun, hintojen ja kokojen lisäksi myös toimintaperiaatteet vaihtelevat paljon eri merkeillä. Jos kiinnostuit aiheesta, kannattaa tutustua netissä, mikä tapa sopii sinulle parhaiten, ja minkä valmistajan muotoilu miellyttää silmää, ovathan keittiöpuutarhat myös sisustuselementtejä.Sirpa
Comments


bottom of page