Sanja

27. loka 2023

Muutos - harmonisen vaalea sisustus

Avara koti oli rakennettu 2000 luvulla ja nyt kotiin haluttiin uutta ilmettä vaaleilla sävyillä sekä tuoda se moderniksi ja tähän päivään. Keittiökaapit ja muutamia kalusteita oli uusittu hiljattain, siksi toiveena oli, että uudempia kalusteita voitaisiin hyödyntää. Myös laattalattia haluttiin säästää.

Koska vanhojen kalusteiden pyökkikalusteet ja värit henkivät vahvasti omaa aikakauttaan, ja tilasta haluttiin moderni sekä rauhallinen, oli ensimmäinen tehtävä luoda suunnitelma, jonka lähtökohtana oli rauhoittaa koko tila käyttäen vaaleita, mutta lämpimiä sävyjä.

Asukkaiden toiveiden pohjalta tehtiin 3D-suunnitelma, jonka valokuvamaisten kuvien pohjalta oli helppoa nähdä, miltä lopputulos tulee näyttämään helpottaen päätöksen teossa, mitä kalusteita halutaan säästää. Näin esimerkiksi päädyttiin siihen, että hyödynnetään vanhaa ruokailutilan pöytää sisutuksessa, koska vaihtoehtoja vertailtaessa valkoinen marmori tai musta pöytä tuntuivat liian vaaleilta/tummilta kokonaisuuteen nähden.

Valkoiset seinät maalattiin lämpimällä beigellä Tikkurilan Mulperi värisävyllä ja terrakottaruudulliselle lattialle siirrettiin iso nukkamatto oleskelutilasta rauhoittamaan värikkäitä ruutuja. Kaapisto ja ruokapöydän tuolit vaihdettiin valkoisiin, lampuiksi valittiin pöydän kanssa hyvin sointuvat kauniit rottinkivalaisimet.

Ruokailutilan kanssa samaa avaraa tilaa olivat olohuone ja keittiö. Olohuonetta hallitsivat kaksi sohvaa ja kolme isoa nojatuolia, joista osa uusia, osa vanhoja. Ne muodostivatkin pohjan suunnitelmalle, jota lähdin työstämään. Alla kuva olohuoneesta ennen muutosta, sekä valokuvamainen 3D-kuva uudesta sisustuksesta.

Olohuoneesta haluttiin viihtyisä ja harmoninen. Vähensin kalusteita radikaalisti, joten vanha sohva ja nojatuolit pääsivätkin uusille omistajilleen, kun taas muutaman vuoden vanhat sohva, iso nojatuoli ja valkoinen pikkupöytä haluttiin säilyttää.

Koska laattalattia materiaalina on aika kylmä, sen pariksi valittiin valtava, pyöreä, lämpimän beige matto. Takaseinä maalattiin Tikkurilan tunto maalilla (sävy Linna), jossa toistuu sama sävy kuin matossa.

Uudet tuolit ja rahi ovat pehmeää bukleekangasta, ison, mustan varjostimen tuodessa särmää vaaleaan huoneeseen. Uusien lepotuolien muotokieli mukailee vanhan harmaan nojatuolin muotoja.

Keittiökaappien puuovet oli myös uusittu muutama vuosi sitten. 3D-kuvan pohjalta talon asukkaiden oli helppo päättää, että myös kaapistojen päätylevyt vaihdetaan valkoisiksi, joka edelleen rauhoitti kokonaisuutta tuoden avaruutta ja harmoniaa. Aiemmin ruokailutilana käytetystä ikkunasyvennyksestä suunniteltiin viihtyisä lounge-nurkkaus, jonne pari vuotta vanha sohva sopi täydellisesti.

Olohuoneeseen hankittiin kevyempi sohva, kun entinen, kookas sohva siirrettiin keittiön viereen ikkunan alle suunnitelman mukaisesti. Saarekkeen eteen valittiin vaaleat baarituolit, samaa sarjaa kuin ruokailutilassa. Niiden moderni, vaalea ulkonäkö viimeistelee keittiön ilmeen.

Ihanaa viikonloppua,

Sanja