top of page

Itämaisen puutarhan hienosäätöä

Viime kesänä päivitin puutarhamme osaa, jossa on japanilaisia vaikutteita. Lopputuloksessa kuitenkin joku vielä hiersi ja jäin odottamaan parempia ideoita. Pyöreistä kivistä tehdyssä ympyrässä kasvoi sammalta ja sehän sopii hyvin japanilaistyyliseen puutarhaan … luulin ja mielessä häilyi kuva upeasta sammalpuutarhasta.

Unelmien sammaleinen puutarha....

ja todellisuus, joka on taruakin ihmeellisempää = rikkaruohojen suurta juhlaa. Lisäksi betonikivet, jotka reunustivat tummaa liuskekivimursketta olivat jo alusta asti häirinneet eivätkä sopineet luontevasti yhteen kaiken muun kanssa. Tarvittiin uutta muutosta!


Aloitin kaivamalla kaikki pyörökiviterassin kivet ylös, poistamalla rikkaruohot, kaikki kivet ja niiden alta ja ympäriltä runsaasti maa-ainesta. Sitten levitin katekankaan, sekä hiekkaa ja kivet ladottiin uudelleen ympyrän muotoon. Paikatkuntoon yrityksen pojat valmistivat hiekkasementtisekoituksen ja levittivät sitä runsaasti kivien väliin. Sen jälkeen kivet harjattiin puhtaiksi ja vettä ruiskutettiin varovasti hiekkasementti sekoituksen päälle. Alla kuvat lopputuloksesta.

Betonikivien tilalle laitettiin pyöreitä luonnon kiviä. Isommat kivet vielä odottavat paikkaansa. Yleensä kannattaa laittaa isommat kivet eteen ja pienemmät taakse. Tällä muokataan perspektiiviä ja luodaan illuusio siitä, että taaimmaiset kivet ovat paljon kauempana. Taustalla näkyy marjakuusia, joita leikkaan ja muotoilen vuosittain.


Sitten seuraavan haasteen kimppuun. Itämainen selkeys on tästä kaukana!

Musta kuorikate oli peittynyt helmililjojen alle, kun alun perin yksittäiset helmililjat olivat monistuneet sadoiksi...

Yksinkertainen on kaunista, eikö vaan?

Poistin kaikki sipulit, rikkaruohot, keijunkukat ja jätin ainoastaan puksipuut ja kääpiömännyn. Muotoilin puksipuut ja katekankaan päälle ladoin luonnonkiviä. Nyt on vielä mietinnässä, pitääkö myös niiden väliin laittaa sepelihiekkaseosta. Pitkospuut olivat vielä kuvassa vinksallaan, mutta ovat nyt jo löytäneet oikean paikkansa.

Hankkijan puutarhamyymälästä sattui silmään sopivasti metallinen silta, joka oli juuri sopivan kokoinen pienen puron ylittämiseen. Kaksi japaninverivaahtera ovat viihtyneet jo muutaman vuoden pihalla odottaen sijoitusta sopivaan paikkaan, joka taisi löytyä nyt!


hanaa viikonlopun jatkoa,


Sirpa

Comments


bottom of page