top of page

Kasvimaa kallion kainalossa

Muutimme viime syksynä 80-luvun loppupuolella rakennettuun taloon, josta kirjoitin postauksen. Nyt on runsas puoli vuotta kulunut ja paljon on saatu aikaan erityisesti sisällä: , mutta myös ulkona.


Puutarhassa ei ollut viime vuosina tapahtunut paljoakaan. Maa oli köyhää, rikkaruohoja sitäkin enemmän ja jotkut kasvit olivat saaneet yliotteen levittäytyen kaikkialle. Ensimmäisenä puutarha jaettiin käyttötarkoituksen mukaisiin alueisiin.


Muotoiltuja puksipuita ja leikattu norjanangervoaita
Puksipuut on istutettu ja norjanangervoaita juuri leikattu verkkoaitaa myöten

Ulkoterassi on suurimmalta osalta valmis, vain pienet yksityiskohdat kaipaavat viimeistelyä. Kerron kaikesta tarkemmin, kun kaikki on valmista. Kasvimaan perusta on tehty ja puutarha on siistiytynyt ja alkaa saada oman muotonsa ja rakenteensa.


Toisessa reunassa puutarha päättyy kallioon. Sivusta kasvoi valtoimenaan vuohenputkea ja kurjenpolvea. Sinne päätin perustaa hyötypuutarhan. Revin rikkaruohot ja kurjenpolvet pois ja peitin maanpeitekankaalla. Sen jälkeen reunat kivettiin luonnonkivilohkareilla ja kankaan päälle kärrättiin säkkikaupalla multaa. Sitä täytyy vielä ensi vuonna tuoda lisää, mutta tämän vuoden tarpeisiin se riittää ja olen näin alkuun kylvänyt sinne erilaisia salaatteja ja yrttejä.Saniaisia kasvaa kallion päällä ja sivuilla. Olen repinyt niitä pois jättäen kuitenkin niistä suurimman osan. Pienikokoisina ne eivät varjosta hyötypuutarhaa, mutta muodostavat kasvimaalle hauskan, erilaisen yksityiskohdan.Haastetta vielä on taistelussa vuohenputkia vastaan, jotka yrittävät sinnikkäästi pilkistää maanpeittokankaan reunojen alta, mutta tämä taistelu voitetaan!Istutin ruusupapuja on isoon, vihreään ruukkuun ja ne kiipeilevät kalliota vasten nojaavaan säleikköön. Myös esikasvatettuja tomaatteja kasvaa ruukuissa.Erilaiset kivet tulevat olemaan tärkeä elementti muuallakin puutarhassa. Haluan tehdä puutarhasta helppohoitoisen säilyttäen osittain 80-luvun ilmeen, mutta uusilla mausteilla ja nykyaikaisilla menetelmillä ja materiaaleilla. Siksi esimerkiksi terassimme on isompi kuin 80/90-luvun alkuperäinen pieni laattaterassi ja se päätettiin toteuttaa lehtikuusesta kestopuun sijaan.Sanja

Comments


bottom of page