top of page

Keltaista puutarhassa

Aurinkoinen trendiväri keltainen on täynnä energiaa, mutta jostain syystä sitä ei yleensä ole ollut paljon puutarhassamme tai niin voisi luulla. Yhtäkkiä piha kuitenkin näyttää olevan täynnä keltaisia kukkia!


Koreanonnenpensas

Koreanonnenpensas alkoi jo pääsiäisen tienoilla kukkia upeasti, ja kukinta jatkuu edelleen. Nimensä mukaan pensas on kotoisin Koreasta, jossa keväällä puistot ovat keltaisten ja valkoisten kukkapilvien peitossa. Jos haluat ihastella kirsikka ja koreanonnenpensaiden kukkapilviä, vilkaise aiempaa postausta.


Rivin Pihasuunnittelu koreanonnenpensas ja itse suunniteltu yrttiseinäke
Taustalla näkyy yrtti-/salaattiseinäke

Uutta koreanonnenpensasta ei tarvitse leikata, koska se kukkii muutaman vuoden vanhoilla oksilla. Vanhemmat pensaat tarvitsevat vuosittaisen leikkauksen, jossa vanhat kukkimattomat oksat poistetaan tyvestä onnenpensaan kukinnan jälkeen.


Keltaisia kevätkukkia


Kaikkia kukkia ei tarvitse istuttaa itse: keltavuokko ja mukulaleinikki ovat hakeutuneet pihalle ihan itsestään. Keltavuokkoja pihallamme on ollut aina, mutta puutarhan muutostöiden myötä ne ovat levinneet mätäsmäisesti ympäri pihaa valkovuokkojen kanssa.

Nyt pihalle on itsestään levinnyt toinen luonnon kasvi: mukulaleinikki. Kasvi, jonka ilmestymistä pihalleen moni muukin on ihmetellyt.Päivänkakkaran keltainen versio kevätvuohenjuuri on vanha perinnekasvi, joka meillekin on aikanaan siirretty mökiltä. Se on vaatimaton jokapaikan kasvi, kukkii runsaasti ja siitä saa kauniita kimppuja. Helppo kasvi, jos olet hankkimassa keltaisia perennoja!Tiesitkö tämän mahoniasta?


Rivin Pihasuunnittelu upea mahonia kukkii

Ainavihanta mahonia on kotoisin USA:sta, jossa sen marjoja voi käydä poimimassa maatiloilla kuten meillä mansikoita. Keltaiset kukat ovat syötäviä: niitä voi laittaa salaattiin tai niistä voi tehdä mausteöljyä. Myöhemmin kesällä ilmestyviä mahonian tummia marjoja voi syödä sellaisenaan tai keittää herkullista hilloa. Siemenet kannattaa siilata pois, koska niiden sanotaan olevan lievästi myrkyllisiä, mutta kukapa siemeniä muutenkaan söisi. Meidän molempien pihassa kasvaa mahonioita, ja aiomme molemmat kokeilla!


Jos haluaa lisätä mahonioita, se tapahtuu istuttamalla siemenet maahan talveksi.

Ränsistyneelle mahonialle voi tehdä nuorennusleikkauksen leikkaamalla sen alas tai kuten Sanja: karsia alemmat lehdet ja istuttaa mahonia isoon rottinkikoriin, jolloin se näyttää enemmän pieneltä puulta.


Rivin Pihasuunnittelu koreanonnenpensas ja itse suunniteltu yrttiseinäke


Muuta keltaista

Keltaisen ei tarvitse aina olla kukkien väri. Jotkut pensaat kuten keltakirjokanukka, timanttituija Golden Smaragd tai kultatesma -heinät säilyttävät koristeellisen värinsä koko kesän. Ja tietysti unohtamatta sävyyn sopivia tyynyjä, huopia ja muuta rekvisiittaa.Jos haet rauhaa ja rentoutumista puutarhastasi, enegisoiva keltainen ei ole sopiva väri. Tietysti voit tasapainottaa sitä rauhallisella tummansinisellä tai harmaalla. Täällä muutama esimerkki tasapinoisista keltasiniharmaista yhdistelmistä.


Energisen ihanaa viikonloppua!


Sirpa & Sanja

Comments


bottom of page