• Sirpa

Leikkokukkapuutarha

Kuljetko haaveissasi unelmiesi puutarhassa poimien erilaisia kukkia, joista teet ihania kukkakimppuja, pöytäkoristeita tai kransseja? Lue tästä vinkkejä leikkokukkapuutarhan suunnitteluun.Yksivuotiset vai monivuotiset kasvit

Aloita miettimällä, mikä olisi aurinkoisin paikka leikkokukka-alueelle, jossa yksivuotiset kasvit tuottavat mahdollisimman paljon kukkia. Olisi myös kiva, jos terassilla istuessaan voisi ihailla kukkapaljoutta.


Kasvit voivat olla joko moni- tai yksivuotisia tai jotain siltä väliltä. Jotkut yksi- tai kaksivuotiset kasvit siementävät ja kylväytyvät haitaksi asti samaan paikkaan tai ympäristöön vuodesta toiseen kuten mm. unikot, sormustinkukka, ruiskaunokki, harmaakäenkukka. On myös monivuotisia kasveja kuten jättiverbena tai krysanteemi, joiden juurakon voi joko talvettaa viileässä tai kasvattaa yksivuotisina.


Ennen kasvien valintaa kannattaa harkita paljonko haluaa tehdä ylläpitotyötä. Monivuotiset kasvit eivät kaipaa yhtä paljon huolenpitoa ja kastelua tai esikasvatusta, kuten jotkut yksivuotiset. Jos nautit seurata pienten taimien nousua mullasta tai valitset helppoja, suorakylvettäviä yksivuotisia kasveja, voi siemenistä kasvattaminenkin olla todella helppoa. Hyvä idea on yhdistää puutarhassa monivuotisia kasveja ja puolet yksivuotisia.


Rivin-Puutarhasuunnittelu-kevään-kukkijoita
Kevään monivuotisia kukkijoita: laukkoja, tulppaaneita ja keltaisia kevätvuohenjuuria.
Rivin-Puutarha-suunnittelu-leikkokukkapuutarha
Tillikin käy koristeeksi kimppuihin. Perinteisen, oranssin kehäkukan suorakylvö onnistuu yleensä aina.
Rivin-Pihasuunnittelu-tumman-lila-unikko
Yksivuotiset unikot kylväytyvät helposti. Muista poimia niiden siemenkodat.

Millaisia kimppuja?

Ennen kasvien valintaa on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään millaisia kimppuja haluaa poimia, mahdollisimman luonnollisia ja herkkiä vai isoja ja näyttäviä kimppuja? Karkeasti yleistäen monet yksivuotiset kukat, jotka kasvavat vain yhden kauden, ovat yleensä hennompia kuin monivuotiset perennat, jotka imevät ravinteita vahvistuen vuosi vuodelta. Toisaalta monivuotisista koristeheinistä ja esim. morsiusharsosta voi tehdä hyvinkin herkkiä koristeita tai kimppuja.


Rivin-Puutarhasuunnittelu-Kimppu päivänkakkaroita, karhunvatukkaa ja kurjenkelloa sekä luonnon kasveja
Luonnonmukainen kimppu, jossa päivänkakkaroista, karhunvatukkaa ja kurjenkelloa sekä luonnon kasveja
Rivin-Puutarhasuunnittelu-minttu-kukkii
Minttu on kova leviämään. ja sen oksista saa näyttävän, ihanalta tuoksuvan asetelman
Rivin-Sisustus-Koristeeksi riittää kulho pioneja
Ole hyvä - kulho pioneja
Komeamaksaruohon ja neilikan nuppuja, sekä koristeheinän lehtiä ja kukkia

Mitä muuta leikkokukista?

Inspiroiko sinua ajatus pöydän kattamisesta ja koristelusta kukkasin tai pellavaliinasta ja herkistä, itsetehdyistä lautasliinan ja nimikylttien koristeista?


Rivin-Sisustus-Kurjenmiekka koristaa pellavalautasliinaa
Kurjenmiekka koristaa pellavalautasliinaa
Rivin-Sisustus-Koristele-juhlapöytä-pioneilla
Ihanan koristeelliset pionit juhlistavat pöydän
Rivin-Sisustus-itsetehty-nimikortti
Koristeheinää, rakuunaa, minttua, neilikan nuppuja ja köynnöshortensian oksia

Leikkokukkien värien valinta

Kukkien värit kannattaa valita oman sisustuksen ja somisteiden väreihin sekä tyyliin sopivaksi, pääväreiksi esimerkiksi romanttisen vaaleanpunaista ja valkoista tai hennonsinistä, räiskyvän oranssia tai keltaista ja lilaa, rauhallisen sinistä ja hopeanväristä tai luonnollisen moniväristä.


Rivin-Sisustus-vaaleanpunainen-kimppu-jossa-sormustinkukka- ja-pioneja
Sormustinkukka ja pioneja - romanttista vaaleanpunaista
Rivin-Sisustus-keltainen-kevät-kimppu
Tyynyjen sävyyn sopiva kimppu, jossa keltalaukkaa ja keltavuohenjuuria, lilaa jalopähkämöä ja kurjenpolvea sekä nukkapähkämön ja mahonian lehtiä
Rivin-Sisustus-Rantatädykettä-ja-kurjenkelloja
Sinisen maljakon siniset kukat rantatädyke ja kurjenkello -kimppua täydentävät viiruhelpin lehdet

Monivuotiset leikkokukat ja -kasvit

Rakenna leikkokukkapuutarhan perusrakenne tai "selkäranka" monivuotisten kasvien ympärille. Huomioi värien lisäksi kasvien korkeus, ja mihin aikaan ne kukkivat, onhan kiva, että kukinnasta saa nauttia keväästä syksyyn. Mieti myös, mitä heiniä, oksia, lehtiä tai marjoja voit käyttää kimpuissa ja haluatko kasveja, jotka vetävät pörriäisiä puoleensa.