Kuljetko haaveissasi unelmiesi puutarhassa poimien erilaisia kukkia, joista teet ihania kukkakimppuja, pöytäkoristeita tai kransseja? Lue tästä vinkkejä leikkokukkapuutarhan suunnitteluun.
Yksivuotiset vai monivuotiset kasvit
Aloita miettimällä, mikä olisi aurinkoisin paikka leikkokukka-alueelle, jossa yksivuotiset kasvit tuottavat mahdollisimman paljon kukkia. Olisi myös kiva, jos terassilla istuessaan voisi ihailla kukkapaljoutta.
Kasvit voivat olla joko moni- tai yksivuotisia tai jotain siltä väliltä. Jotkut yksi- tai kaksivuotiset kasvit siementävät ja kylväytyvät haitaksi asti samaan paikkaan tai ympäristöön vuodesta toiseen kuten mm. unikot, sormustinkukka, ruiskaunokki, harmaakäenkukka. On myös monivuotisia kasveja kuten jättiverbena tai krysanteemi, joiden juurakon voi joko talvettaa viileässä tai kasvattaa yksivuotisina.
Ennen kasvien valintaa kannattaa harkita paljonko haluaa tehdä ylläpitotyötä. Monivuotiset kasvit eivät kaipaa yhtä paljon huolenpitoa ja kastelua tai esikasvatusta, kuten jotkut yksivuotiset. Jos nautit seurata pienten taimien nousua mullasta tai valitset helppoja, suorakylvettäviä yksivuotisia kasveja, voi siemenistä kasvattaminenkin olla todella helppoa. Hyvä idea on yhdistää puutarhassa monivuotisia kasveja ja puolet yksivuotisia.
Millaisia kimppuja?
Ennen kasvien valintaa on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään millaisia kimppuja haluaa poimia, mahdollisimman luonnollisia ja herkkiä vai isoja ja näyttäviä kimppuja? Karkeasti yleistäen monet yksivuotiset kukat, jotka kasvavat vain yhden kauden, ovat yleensä hennompia kuin monivuotiset perennat, jotka imevät ravinteita vahvistuen vuosi vuodelta. Toisaalta monivuotisista koristeheinistä ja esim. morsiusharsosta voi tehdä hyvinkin herkkiä koristeita tai kimppuja.
Mitä muuta leikkokukista?
Inspiroiko sinua ajatus pöydän kattamisesta ja koristelusta kukkasin tai pellavaliinasta ja herkistä, itsetehdyistä lautasliinan ja nimikylttien koristeista?
Leikkokukkien värien valinta
Kukkien värit kannattaa valita oman sisustuksen ja somisteiden väreihin sekä tyyliin sopivaksi, pääväreiksi esimerkiksi romanttisen vaaleanpunaista ja valkoista tai hennonsinistä, räiskyvän oranssia tai keltaista ja lilaa, rauhallisen sinistä ja hopeanväristä tai luonnollisen moniväristä.
Monivuotiset leikkokukat ja -kasvit
Rakenna leikkokukkapuutarhan perusrakenne tai "selkäranka" monivuotisten kasvien ympärille. Huomioi värien lisäksi kasvien korkeus, ja mihin aikaan ne kukkivat, onhan kiva, että kukinnasta saa nauttia keväästä syksyyn. Mieti myös, mitä heiniä, oksia, lehtiä tai marjoja voit käyttää kimpuissa ja haluatko kasveja, jotka vetävät pörriäisiä puoleensa.
Hyviä kevään ja alkukesän kukkijoita ovat pionit esim. Sarah Bernhardt, erilaiset ja väriset laukat, kurjenpolvet, tulppaanit.
Leikkokukiksi sopivia keskikesällä kukkivia ovat mm päivänkakkara, ritarinkannukset, morsiusharso, rantakukka, punahattu, luppio .
Loppukesän helppoja kasveja, joista vielä saa ihania kimppuja ovat konnanyrtti, iso-ja komeamaksaruoho, syysleimu sekä syyshortensiat.
Yksivuotiset leikkokukat
Hyviä yksivuotisia kasveja ovat esimerkiksi kehäkukka, tarhaneito, ruiskukka, jättiverbena, harmaakäenkukka, unikko, sini-ikiviuhko, kosmoskukka, krysanteemi. Kannattaa katsoa siemeniä ostaessa, mitkä niistä vaativat esikasvatuksen ja mitä voi kylvää suoraan maahan. Jättiverbenan ja krysanteemin juurakkoja voi talvettaa viileässä.
Mitä kimppuihin lisukkeeksi?
Kukkien lisäksi kimppuihin voi sitoa köynnöshortensian kukkia tukirakenteiksi, suurilehtisten perennojen esim. kuunliljojen, pionien, herttavuorenkilven lehtiä lisukkeeksi, suikeroalpia roikkumaan kimpun reunoilta, aronian marjoja koristeeksi tai heiniä piristämään kimppua. Ja kaikkeahan ei tarvitse kasvattaa omassa puutarhassa, voi myös yhdistellä kaupasta ostettuja kasveja tai vaikka eukalyptuksen lehtiä oman pihan kukkiin.
Sirpa
Comments