top of page

Lisää valaistusta pimeään syksyyn

Vielä kuukausi sitten lehdet alkoivat pikkuhiljaa vasta harvakseen putoilla ja pimeäkin tuli myöhemmin illalla. Nyt piha on täynnä lehtiä vaikka niitä haravoisi kuinka usein, ja pimeys yllättää aina työpäivän päätteeksi. Luin hollantilaistutkimusta, jonka mukaan ihmiset, jotka aloittavat joulukoristelut aikaisemmin, ovat iloisempia läpi syksyn kaamoksen. Kuulostaa loogiselta, koska jouluun liittyy vahvasti tunnelmallisuus, valaistus ja kynttilät.

Päätin kokeilla, miten teoria toimii, koska eihän siitä mitään haittaakaan ole. Kotona tulee nyt vietettyä niin paljon aikaa, että on kiva saada sinne tunnelmallisempaa ilmettä.



Yleensä aloitan jouluvalojen asentamisella marraskuussa, mutta sisälle tuon valot ja koristeet vasta joulukuussa. Virittelin takapihalle valonauhan ja siirsin etupihan valoruukut terassille. Valonauha näkyy kivasti sisälle tuoden valoa myös sinne. Sisälle laitoin pääasiassa pattereilla toimivia valonauhoja. En vielä vaihtanut joulukynttilöitä Balmuirin isoihin kynttilänjalkoihin, vaan petroolinsiniset saavat toistaiseksi vielä kelvata.



Olin ostanut viime vuonna kaksi valoruukkua, jotka ovat olleet ilman valoa vain ruukkuina käytössä, koska etupihalla ja parvekkella ei ole tarpeeksi pistorasioita. Varmistin, että takapihalla ei ole sama ongelma ostamalla ulkotarkoitukseen tehdyn jatkojohdon, niin että kaikki valot saa myös päälle. Ajastimen avulla valot syttyvät automaattisesti aina pimeän tullen mennen keskiyöllä pois päältä.



En hirveästi käytä ns. oikeita joulukoristeita, vaan tykkään sekoittaa sisutuksessa esim. punaisia lasiesineitä, kynttilöitä sekä lisätä tunnelmavalaistusta. Joulun jälkeen kaikkia esineitä ja valoja ei tarvitse heti loppiaisena alkaa siivoilemaan, koska illathan eivät ole yhtään sen valoisampia.



Punainen Oiva Toikan lintu löysi paikkansa ikkunan edestä lasipöydältä saaden seurakseen sammaleella täytetyn Aalto-vaasin.



Harkitsin vielä laitanko jo nyt joulukuusen mallisen valokoristeen seinälle vai jätänkö sen myöhemmäksi? Kun tarkoitus oli kuitenkin kokeilla tuoda joulutunnelma aikaisemmin kotiin, päätin kaivaa sen laatikosta esille. Sain tosin heti illalla kommenttia mieheltä, miksi olen laittanut sen jo nyt esille? :D

Tunnelmallista viikonloppua!

Sanja

bottom of page