top of page

Vältä näitä virheitä paprikan & chilin esikasvatuksessa!

Kun aloitin kasvattamaan kokeeksi chilejä ja paprikaa seinäkasvihuoneessa, tulosta tuli, mutta vähän ja myöhään. Ihme, että edes sen verran, koska virheitä tuli tehtyä runsaasti! Tässä niitä listattuna.Liian myöhään kylvetty

Kylvin siemenet vasta maaliskuun lopulla, joka oli hitaasti kasvaville, paljon valoa ja lämpöä vaativille paprikalle ja chilille selkeästi liian vähän. Kasvien esikasvatus onnistuu nykyään hyvin, kiitos sammalnappien, minikasvihuoneiden, turvekiekkojen ja etätyön, mutta niin ei välttämättä aina ole ollut. Minikasvihuoneeksi käy periaatteessa mikä tahansa rasia, jossa on läpinäkyvä kansi, esim. puhdas ruoan kuljetusrasia. Siemenet laitoin jo kasvamaan.


Liian kylmää ja vähän lannoitetta

Istutin paprikat ja chilit ruukkuun, koulin niitä ja siirsin seinäkasvihuoneeseen vasta, kun tiesin, ettei ole pelkoa yöpakkasista. Eivät ne kovin innokkaasti kasvaneet, saivat varmaan liian vähän lannoitetta tai kasvihuoneen paikka on liian varjoinen, koska kylmässä paprikat /chilit eivät oikein jaksa kasvaa.


Ei latvottu, ei pölytetty

Ensikertalaisena en myöskään latvonut (n. 15 cm korkuisina), enkä myöskään pölyttänyt. Pölyttäminen on erityisesti tärkeää, jos kasvattaa kasveja kasvihuoneessa. Mutta ihmeen kaupalla satoa tuli kuitenkin muutama paprika ja yksittäisiä chilejä, vaikka viljelijä kompuroikin eteenpäin.


Listasin alle paprikan kasvatuksen pääkohdat. Samat ohjeet pätevät pääosin chileihin, mutta ne istutetaan noin 0,5 cm:n syvyyteen.

Sirpa

Comentarios


bottom of page