top of page

Unelmien utuinen puutarha ja pihasuunnittelu

Millainen on sinun unelmiesi puutarha? Onko sinulla lapsuudesta mielikuvia puutarhassa vietetyistä onnellisista hetkistä? Oliko taianomainen Burnettin Salainen puutarha lempikirjasi tai katselit televisiosta iki-ihania Beatrix Potterin filmejä, joissa Petteri Pupu ja Rouva Siili Sipinen sekä muut eläinhahmot seikkailivat upeissa englantilaisissa puutarhoissa?


Rivin Pihasuunnittelu - unelmat kukista syntyvät jo pienenä
Rivin Pihasuunnittelu - Pionikuja johtaa puutarhaan
Rivin Pihasuunnittelu - Pionikuja johtaa puutarhaan

Pionikuja johtaa puutarhaan

Minulla pionit olivat ensimmäiset kasvit pihasuunnitelmassani ja perennat, jotka hankin puutarhaani. Kun olin lapsi, saunalle johtava polku oli reunustettu pioneilla, ja ne olivat kukkiessaan minusta kauneinta, mitä tiesin. Oli itsestään selvää, että halusin samanlaisen pionipolun pihallemme, osan lapsuuteni unelmien puutarhaa.


Rivin Pihasuunnittelu - Kärhöt koristavat puuta
Rivin Pihasuunnittelu - Kärhöt koristavat puuta
Rivin Pihasuunnittelu - Köynnöksillä huonemaisuutta puutarhaan

Ripaus englantilaista puutarhaa

Sanjan kanssa katselimme yhdessä Beatrix Potter-videoita ja luimme kirjoja, joiden upeissa kuvituksissa köynnökset kiipeilivät, kasvimaat rehottivat ja sormustinkukat reunustivat polkuja. Niinpä pihasuunnitelmaan ilmestyi kaaria ja pergoloita luoden huonemaisuutta ja rakennetta pihalle ja joita vasten erilaisten kärhöjen on helppo kiemurrella ylöspäin. Upeat, mutta vaaralliset sormustinkukat ovat kuin suoraan sadusta, joten kannattaa tarkkaan miettiä, minne niitä sijoittaa, niin etteivät lapset tai koirat pääse niihin käsiksi.


Rivin Pihasuunnittelu - Kauniit mutta vaaralliset sormustinkukat

Unelmat ja pihasuunnittelu

Pihasuunnittelun pohjana on tärkeää poimia mielikuvat muistojen puutarhasta tai miettiä, miltä unelmien utuinen puutarha näyttää. Puutarhan ei aina tarvitse olla oma tai todellinen, vaan paikka, josta on ihania ja rakkaita muistoja. Kuinka todellinen tai toteutettavissa oleva se on, sillä ei ensimmäisessä vaiheessa ole merkitystä, ensin täytyy löytää unelmat, toteutus tulee myöhemmin.


Rivin Pihasuunnittelu - Itsekylväytynyt pilvikirsikka

Zen-hetkiä puutarhassa

Ja ehkä kuitenkin parasta puutarhassani on, kun kaiken kiireen keskellä on joskus aikaa ja voi kaikessa rauhassa syventyä rakentamaan erilaisia asetelmia, jotkut hyvinkin simppeleitä ja poimia niihin tarvittavat kukat omalta pihalta😍


Rivin Pihasuunnittelu - Pioniasetelmia
Rivin Pihasuunnittelu - Kukat omasta puutarhasta pioniasetelmaan
Rivin Pihasuunnittelu - Kukat omasta puutarhasta pioniasetelmaan

Ihanaa viikonloppua,


Sirpa

Comments


bottom of page